Pesto, 3 keer net wat anders!
Pesto is het meest bekend gemaakt van basilicum, maar wist je dat je van zevenblad ook heerlijke pesto kan maken?
Vorig jaar had ik een proeverij georganiseerd bij de workshop “koken uit de moestuin” in bibliotheek de Klipper in Oosterbeek met 3 soorten pesto:
🌱 zevenblad
🌱 daslook
🌱 basilicum
De overige ingrediënten waren gelijk.
Het leuke: de zevenblad pesto werd meerdere keren het lekkerst gevonden.
Ik pluk liefst (on)kruid uit eigen tuin, waar je weet dat het schoon is. Blijf bij wildplukken uit de buurt van wegen, industrieterreinen of hondenuitlaat gebieden. Is de grond vervuild dan is ook de plant vervuild. Was de blaadjes goed schoon.
Pesto, 3 keer net anders!
Ingrediënten
- 20 gram basilicum of jong zevenblad of daslook
- 30 g zonnebloem- of pijnboompitten
- 4 el extra vierge olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 30 g geraspte pecorino
- 1 theelepel citroensap
- zeezout
Instructies
- Rits en was de blaadjes van het zevenblad, basilicum of daslook.
- Rooster de pitten in een droge koekenpan totdat deze lichtbruin zijn.
- Gebruik bij de daslook pesto geen knoflook, want de daslook heeft zelf een knoflooksmaak. Pel bij zevenblad en basilicum de knoflooktenen en hak ze in grove stukken.
- Pak een keukenmachine en maal blaadjes, knoflook, pitten, citroensap en pecorino tot een gladde massa. Je kunt ook een vijzel gebruiken.
- Kies je lekkerste extra vierge olijfolie. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de juiste dikte ontstaat.
- Breng de pesto op smaak met zeezout.
Ook lekker en gezond
Lemon curd (vegan)
Lemon curd en dan een heerlijke vegan versie ! Yummy Ben jij er ook zo dol op? Heerlijk op cakes, ta...
Japanse sesamdressing
Japanse sesamdressing (goma doresshingu) maak je zelf met dit eenvoudige recept. Lekkerder en gezond...
Kip-kerrie salade
Kip-kerrie, bijna voor iedereen een bekende combinatie. Wil je een gezonde kip-kerrie salade maken p...
Snelle ingelegde (Pickled) rode ui
Recept om op een snelle manier rode uien in te leggen (pickled red onion). Het geeft je gerechten zo...
Vijgenjam
Bij een goede kaas borrelplank mag vijgenjam eigenlijk niet ontbreken. Van 6 vijgen maak je zelf mak...