Koken met Gabie

Vijgenjam

Vijgenjam

in Algemeen, Dips & Spreads, Zoet & Hartig 29 september 2023

Bij een goede kaas borrelplank mag vijgenjam eigenlijk niet ontbreken. Van 6 vijgen maak je zelf makkelijk een heerlijke pure vijgenjam.

Vijgen uit eigen tuin

Verse vijgen in eigen tuin

 

 

Heb je een plek op het zuiden bij een muur dan kan ik een vijgenboom echt aanraden. Wij hebben de vijgenboom “Ficus carica ‘Précoce De Dalmatie”. Dit is een groene vijg die zeer goed rijp wordt in het Nederlandse klimaat in Augustus. De vijgenboom blijft vrij klein en is daardoor ook voor onze kleine tuin geschikt. De oogst was vanaf het eerste jaar al geweldig. Deze vijgenboom is vorst bestendig tot ca -12 graden. Het gaat bij ons al 4 jaar goed.

Vijgenjam is lekker bij verschillende soorten kaas bij de borrelplank

Vijgenjam

Bij een goede kaas borrelplank mag vijgenjam eigenlijk niet ontbreken. Van 6 vijgen maak je zelf makkelijk een heerlijke pure vijgenjam.
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 450 gram

Instructies
 

  • Doe de gesneden vijgen in een steelpan.
  • Voeg 200 gram geleisuiker toe.
  • Pers de citroen uit en voeg het sap toe.
  • Laat het 10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en blender of staafmix de jam glad.
  • Doe de jam in een schone weckpot en sluit goed af.
  • Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Lekker bij kaas!
Trefwoord #Geitenkaas, borrel, jam, Vijgen

Meer dips & spreads

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept