Koken met Gabie

Gepofte zoete aardappel met Japanse twist

Gepofte zoete aardappel met Japanse twist

in Diner, Lunch, Recepten 21 oktober 2022

Gepofte aardappel is een typisch Engels gerecht net als gepickled onions. In dit recept geef je het een Japanse twist door een zoete aardappel (Imo) te poffen (Yaki) en er een Japanse sesamdressing (goma doresshingu) erbij te serveren en de wel typisch Engelse pickled onions. Alhoewel fermenteren is typisch Japans?

Zoete aardappel (bataat)

De zoete aardappel is de knol van een plant uit de windefamilie. De gewone aardappel is de knol van de aardappelplant uit de nachtschade familie. Dus de bataat komt echt van een andere plant dan de de gewone aardappel. De zoete aardappel is net als de gewone aardappel een bron van koolhydraten. Het voedingscentrum plaatst beiden soorten aardappels daarom niet onder groenten, maar onder bron aan koolhydraten.

Herkomst en teelt in Nederland

Van oorsprong komt de zoete aardappel uit Amerika en is een tropische groente. Nu wordt de zoete aardappel steeds meer in Nederland geteeld zowel in de moes- volkstuinen als professioneel door de boer (In 2020 naar schatting 275 hectare , goed voor zo’n 11.000 ton, bron: nieuweoogst.nl)  

Voedingswaarde

De zoete aardappels bevat in tegenstelling tot de gewone aardappel meer vitamine C (26 milligram =ca 33% adh)  en is is rijk aan vitamine A (700 microgam = ca 80-100% ADH). Dit laatste zal per soort verschillend zijn.  De oranje soort bevat het meeste bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. De bataat bevat ca 95kcal per 100 gram (de gewone aardappel ca 85 kcal). 
bronnen: USDA, voedingscentrum

Gepofte zoete aardappel met Japanse sesamdressing en pickled onions

Gang Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2 personen

Benodigde materialen

  • Aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Was de zoete aardappels goed.
  • Bestrijk de aardappels met olijfolie.
  • Verpak de aardappels in het aluminiumfolie.
  • Pof de zoete aardappel 40 minuten in de oven op 200 graden.
  • Pak de aardappels voorzichtig uit. Controleer door er in te prikken of de aardappel gaar is. Laat ze anders nog even in de oven. Snijd ze doormidden.
  • Maak de binnenkant van de aardappel een beetje los met een vork.
  • Verdeel de pickled onions eroverheen.
  • Giet er Japanse sesamdressing overheen en zet de rest erbij, zodat je naar smaak meer kan toevoegen.

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept