Gepofte zoete aardappel met Japanse twist
Gepofte aardappel is een typisch Engels gerecht net als gepickled onions. In dit recept geef je het een Japanse twist door een zoete aardappel (Imo) te poffen (Yaki) en er een Japanse sesamdressing (goma doresshingu) erbij te serveren en de wel typisch Engelse pickled onions. Alhoewel fermenteren is typisch Japans?
Zoete aardappel (bataat)
De zoete aardappel is de knol van een plant uit de windefamilie. De gewone aardappel is de knol van de aardappelplant uit de nachtschade familie. Dus de bataat komt echt van een andere plant dan de de gewone aardappel. De zoete aardappel is net als de gewone aardappel een bron van koolhydraten. Het voedingscentrum plaatst beiden soorten aardappels daarom niet onder groenten, maar onder bron aan koolhydraten.
Herkomst en teelt in Nederland
Van oorsprong komt de zoete aardappel uit Amerika en is een tropische groente. Nu wordt de zoete aardappel steeds meer in Nederland geteeld zowel in de moes- volkstuinen als professioneel door de boer (In 2020 naar schatting 275 hectare , goed voor zo’n 11.000 ton, bron: nieuweoogst.nl)
Voedingswaarde
De zoete aardappels bevat in tegenstelling tot de gewone aardappel meer vitamine C (26 milligram =ca 33% adh) en is is rijk aan vitamine A (700 microgam = ca 80-100% ADH). Dit laatste zal per soort verschillend zijn. De oranje soort bevat het meeste bètacaroteen wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. De bataat bevat ca 95kcal per 100 gram (de gewone aardappel ca 85 kcal).
bronnen: USDA, voedingscentrum
Gepofte zoete aardappel met Japanse sesamdressing en pickled onions
Benodigde materialen
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
- 2 biologische zoete aardappels (bataat)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kannetje Japanse sesamdressing recept Japanse sesamdressing (goma doresshingu)
- 4 eetlepels pickled onions recept pickled onions
Instructies
- Was de zoete aardappels goed.
- Bestrijk de aardappels met olijfolie.
- Verpak de aardappels in het aluminiumfolie.
- Pof de zoete aardappel 40 minuten in de oven op 200 graden.
- Pak de aardappels voorzichtig uit. Controleer door er in te prikken of de aardappel gaar is. Laat ze anders nog even in de oven. Snijd ze doormidden.
- Maak de binnenkant van de aardappel een beetje los met een vork.
- Verdeel de pickled onions eroverheen.
- Giet er Japanse sesamdressing overheen en zet de rest erbij, zodat je naar smaak meer kan toevoegen.
Ook lekker en gezond
Pittige boerenkoolburger met zongedroogde tomaat
Recept voor een pittige boerenkoolburger met zongedroogde tomaatjes.
Knolselderij linzensoep
Heerlijke stevige rode linzensoep met de aromatische smaak van knolselderij. Lekker met tijm, rozema...
Bietentaart met zachte geitenkaas
Vandaag een recept voor een heerlijk hartig bietentaartje met geitenkaas op smaak gebracht met karwi...
Pasta pesto
Pesto is het meest bekend gemaakt van basilicum, maar wist je dat je van zevenblad ook heerlijke pes...
Bieten carpaccio met postelein en geitenkaas
Feestelijk, lekker en gezond is deze bietencarpaccio met winterpostelein, honing-mosterd dressing, g...