Eerlijke robuuste chocoladecake
Heerlijk is deze eerlijke robuuste chocoladecake gemaakt met roomboter en biologische cacao.
In een chocoladecake kun je goed wat zwaardere meelsoorten gebruiken zoals het eiwitrijke teff meel of volkoren spelt meel. In dit recept is gekozen voor een mix van deze twee.
150, 150, 150 plus 4
Cake of taart bakken was vroeger bij mij thuis heel gewoon. Even wat lekkers bakken voor het weekend, wat extra’s voor visite en natuurlijk voor de verjaardagen. Dan kwam ik uit school en vroeg mijn moeder: Bak jij even wat voor………..
De basis van een cake is 150 gram boter, 150 gram suiker, 4 eieren, 150 gram meel en verder voeg je toe in wat voor soort cake jij zin hebt. In dit recept kozen we chocola, Jammie!
Chocoladecake
Ingrediënten
- 150 gram roomboter
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 1 tl vanillepoeder
- 75 gram volkoren speltmeel
- 75 gram teffmeel
- 8 gram bakpoeder
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 1/2 kop karnemelk
- 50 gram chocolade
- Snuf zout
Instructies
- Zet de roomboter en de eieren alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Mix de roomboter met de basterdsuiker en vanille romig.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop ze stuk voor stuk goed door.
- Meng in een aparte kom met een garde het meel met de bakpoeder en een snuf zout.
- Klop in een kom de cacao met de karnemelk tot een glad papje
- Voeg het meel en het cacao papje om en om toe aan het beslag en klop kort en rustig door.
- Hak de chocolade in stukjes en roer deze stukjes door het beslag.
- Doe het beslag in een ingevette cakevorm of siliconen cakevorm.
- Bak de cake gaar in ca. 60 minuten op 170 graden in de oven. De cake is gaar als deze terugveert op het moment dat je er zachtjes met een vinger op drukt. Je kunt ook testen met een prikker. Er mogen dan geen stukjes cake aan de prikker blijven plakken. De cake wordt nog lekkerder als die een dag mag rusten.
Snoepen past dat in een gezonde leefstijl?
Meestal bevatten snoep, taart en cake alleen maar lege calorieën. Een lege calorie is een benaming voor iets dat veel energie levert (doordat het veel kcal bevat), maar verder weinig voedingsstoffen heeft. Je hebt snoep dus niet nodig, maar dat zegt niet dat je er niet af en toe heerlijk van mag genieten, ook in een gezonde leefstijl.
Als je met mate snoept, voldoende beweegt waarbij je de calorieën verbrand en zorgt dat je de voor jou alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt dan is dat taartje waar je van geniet helemaal prima.
Wist je dat van het genieten gelukshormonen aanmaakt?
Dat is meteen wel het risico van taart eten. Je wordt beloond met een fijn gevoel waardoor je naar meer en vaker taart kan gaan verlangen. Zorg daarom dat je met lekkere en gezonde voeding ook beloond wordt. Zorg ook elke dag voor genoeg gelukshormonen door bijvoorbeeld te bewegen, te lachen, te knuffelen, de natuur in te gaan en datgene te doen waar jij blij van wordt.
Bestaan er gezonde taarten en cakes?
Jaren terug was de trend om dan maar te zorgen dat taart en cake wel veel voedingsstoffen bevatten en natuurlijke suikers te gebruiken. Ik deed daar volop aan mee.
Nu met voortschrijdend inzicht bak ik nog wel met natuurlijke suikers, gebruik verschillende meelsoorten en voeg fruit of groente toe, maar doe dat meer voor de smaak en dat het soms prettiger valt dan dat het me helpt om op een gezond gewicht te blijven.
Taart blijft taart en cake blijft cake en bevat over het algemeen veel suikers waardoor je er beter met mate van kan genieten. Oh en wist je dat een worteltaart vaak de meeste calorieën bevat in vergelijking met bijvoorbeeld een appeltaart of zelfs een chocoladetaart. Let maar eens op als het erbij staat.
Ook lekker om te bakken
Appelcrumble met vanille en rozijnen
Deze appel crumble eenvoudig om te maken, heerlijk bij de koffie, thee met of zonder slagroom of als...
Bosbes citroen cupcakes
Zin om iets lekker te bakken: iets met een vleugje frisheid en wil je niet te lang in de keuken staa...
Salade aardbei, nectarine, geitenkaas en munt
Salade aardbei, nectarine, granaatappel met geitenkaas, munt en een limoen-honing dressing, dat is z...
Sticky rabarbertaart
De eerste oogst is rabarber! Alle reden om het nieuwe seizoen in te luiden met een Echte Engelse Zoe...
Zwarte bessenjam met appel
Zwarte bessenjam met appel. Persoonlijk vind ik de zwarte bes puur te sterk van smaak, maar verwerkt...
Druivensiroop met sinaasappel en kaneel
Van Nederlandse druiven kun je heerlijke siroop maken met een vleugje vanille, kaneel en sinaasappel...
Zelf scones maken
Op eerste paasdag is onze traditie ontbijten met Engelse scones. Uiteraard met clotted cream en jam,...
Fenegriek-wortel-kokostaart met een sinaasappel-kaneel topping
Heerlijke worteltaart met kokos en fenegriek en een topping van kokoscrème met sinaasappel en kaneel...
Appeltjes karameliseren in de BBQ
Gevulde appels uit de BBQ, gepoft, gegaard, gekarameliseerd tussen de laatste smeulende houtskool. I...
Verrukkelijke Bosvruchten Kwarktaart met Chocola
Recept voor een puur en eerlijke bosvruchten kwarktaart gemaakt van biologische kwark van Boerderij...