Koken met Gabie

Tray bake kidneybonen met geroosterde puntpaprika en salie

Tray bake kidneybonen met geroosterde puntpaprika en salie

in Diner, Lunch, Recepten 25 mei 2023

Tray bake kidneybonen met salie uit eigen tuin! Lekker met geroosterde paprika, ui en knoflook. Ik had nog een halve zoete aardappel over en die kon er ook mooi bij.

Laatst vroeg iemand mij: “Wat kun je eigenlijk koken met salie?” Salie is lekker om mee te laten trekken in soepen of stoofpotjes, maar is ook heerlijk om mee te roosteren met je aardappeltjes of in een tray bake, zoals in dit gerecht.  

Deze tray bake is makkelijk te maken, gezond en lekker als lunchgerecht, bijgerecht of als avondeten. Ga jij deze tray bake maken, laat je dan weten hoe het smaakt?

De bloemen van de salie kun je ook eten en smaken wat neutraler, maar maken je gerecht wel heel feestelijk.

Salie trek vlinders en hommels aan 

Salie in bloei met hommel – foto Bart McLeod

Met eetbare bloemen maak je jouw gerecht extra feestelijk.

Salie is een keukenkruid met een hele eigen sterke smaak. Dit kruid is lekker om mee te laten trekken in soepen of stoofpotjes.

Wist je dat salie zure smaken neutraliseert en vlees malser maakt? Doe ook eens wat blaadjes  bij aardappelgerechten of in de Italiaanse tomatensaus. Gebruik het wel met mate, want de smaak overheerst snel. Salie smaakt ook heerlijk in brood, in bijvoorbeeld het salie-foccacia recept van Food and Friends

Salie is een makkelijke en mooie vaste plant met prachtig blad en paarse bloemen. De bloemen zijn ook eetbaar. Deze plant staat decoratief in de tuin en de bloemen trekken vlinders en hommels aan.

Tray bake kidneybonen met geroosterde paprika en salie uit eigen tuin! foto Bart McLeod – Atelier van Bart

Tray bake kidneybonen met geroosterde zoete puntpaprika en salie

Tray bake kidneybonen met salie uit eigen tuin! Lekker met geroosterde paprika, ui en knoflook. Ik had nog een halve zoete aardappel over en die kan er ook mooi bij.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 takje salie met bloemen
  • 5 blaadjes salie gewassen en in stukjes gesneden
  • 1 zoete aardappel geschild, gewassen, in blokjes gesneden
  • 2 zoete puntpaprika’s gewassen, zaad verwijderd, in ronde reepjes gesneden
  • 1 rode ui geschild, gesnipperd
  • 1 teen knoflook geschild, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 400 gram kidneybonen uit blik of voorgekookt uitgelekt, afgespoeld
  • peper en zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Doe alle gesneden groenten in een ovenschaal en meng door elkaar met de stukjes salie.
  • Besprenkel met wat olijfolie.
  • Maal er wat peper en zout overheen.
  • Voeg de kidneybonen toe en meng door de groenten.
  • Verdeel nog wat salie en een paar salie bloemen over de groenten.
  • Zet 20 minuten in de oven
  • Garneer met de rest van de salie en de saliebloemen.
  • Geniet van deze heerlijke tray bake als lunch, makkelijke avondmaaltijd of als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de BBQ.

Ook lekker en gezond