Koken met Gabie

Pastinaak spread met salie

Pastinaak spread met salie

in Dips & Spreads, Lunch, Recepten 22 februari 2021

Ken je dat in de namiddag, die lekkere trek… je gaat op zoek. Dan is een toastje of cracker met deze spread een gezond en lekker idee.

De lekkerste en gezonde groentespread maak je zelf. Alleen dan weet je precies wat er in je spread zit. De groente is nog vol vitamines, mineralen en vezels en de spread is zonder additieven. Als laatste, maar wellicht het allerbelangrijkste: je kiest met zelfgemaakt voor je eigen smaak.

De lekkerste en gezonde groentespread maak je zelf!

Pastinaak en salie combineren altijd goed. Voor dit recept kun je er ook voor kiezen de pastinaak met de salie te roosteren in de oven. Om snel wat lekkers en gezonds te kunnen snacken, koos ik er dit keer voor om de pastinaak kort te koken. Voor dat momentje van lekkere trek.

Pastinaak

Het is altijd genieten om te oogsten in Henks pluktuin in Oosterbeek. Wat een kanjers zijn het! Deze heb ik in november geoogst. Op het moment van publicatie van dit recept kun je ze niet meer oogsten. Gelukkig zijn pastinaken net als pompoenen en aardappels goed te bewaren. Deze groenten helpen je goed de winter door.

Pastinaak is een smaakvolle wintergroente. Het was een vergeten groente, maar is weer helemaal terug. Terecht, want pastinaak is gezond en rijk van smaak. Pastinaak bevat veel mineralen en gezonde vezels.

Je kunt er heerlijke groentechips van maken of toevoegen aan je stamppot. Hier maken we er groentespread met salie, lekker als tussendoortje op een cracker of op je lunchbroodje.

Salie

Salie heeft geneeskrachtige eigenschappen. Het helpt bijvoorbeeld om in slaap te komen en bij keelpijn. Het kruid zit barstensvol vitamine K en bevat fytonutriënten en anti-oxidanten.

Salie is een makkelijke, zon minnende vaste plant met prachtig zacht blad en paarse bloemen. De bloemen zijn ook eetbaar. De plant is decoratief in de tuin en de bloemen trekken bijen en vlinders aan.

Pastinaak spread met salie

Gang Bijgerecht, Lunch

Ingrediënten
  

  • 2 kleine pastinaken
  • 1 eetlepel citroensap
  • 3 grote salie bladeren
  • 1 sjalotje
  • 1 theelepel rietsuiker
  • 1 eetlepel olie

Instructies
 

  • Was en schil de pastinaken en was ze nog een keer. Schil en snipper het sjalotje fijn. Snijd twee bladeren van de salie fijn. Snijd de pastinaken in grove stukken. Kook de stukken pastinaak in ca 10 minuten beetgaar. Giet ze af en zet de pastinaak even aan de kant.
  • Fruit het sjalotje met de salie in de olie. Voeg de pastinaak toe en bak 2 minuten mee. Haal de pan van het vuur. Voeg citroensap en suiker toe. Pureer tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer op een toastje of cracker met nog wat verse salie erover. Je kan er wat gehakte pitten, zaden of noten op strooien. De spread is ook lekker op een broodje, eventueel met andere groenten voor een rijk gevuld broodje gezond.

Notities

Tip: Serveer op een toastje met nog wat gesnipperde salie erover.

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept