Koken met Gabie

Gezonde muffins met appel, banaan en bosbessen

Gezonde muffins met appel, banaan en bosbessen

in Ontbijt & Smoothies, Recepten, Zoet & Hartig 1 maart 2021

Een lekkere en gezonde muffin op basis van speltmeel, havermout, kwark, eieren en fruit. Met deze muffin zorg je voor eiwitten, koolhydraten, vezels en vitamines.

Je kunt met deze muffin ontbijten, lunchen of hem eten als gezond tussendoortje. Handig om mee te nemen in de broodtrommel. Wil je ze melkvrij/lactosevrij maken dan kies je voor kokosyoghurt en plantaardige boter.

Deze muffins maak je supersnel met behulp van een blender. Zo heb in een mum van tijd twintig gezonde en lekkere muffins voor thuis, op het werk, op school, bij de picknick….

Roomboter gezond?

Ik bak de muffins het liefst met roomboter. Roomboter bevat vitamine A, D en E. Als je het met mate gebruikt, is het gezond. Wist je dat in een gezond voedingspatroon tien procent van je voeding uit verzadigd vet mag bestaan? In deze muffins is het verzadigd vet iets minder dan tien procent.

“Verzadigde vetten als kokosolie en roomboter zijn eerlijke, onbewerkte voedingsmiddelen waar onze gezondheid wel degelijk baat bij heeft. Roomboter bevat zelfs boterzuur, een stof die als voeding dient voor onze darmbacteriën: de organismen waar we in feite onze totale gezondheid aan te danken hebben.” — geschreven door Rineke Dijkinga, artikel “De bomen door het ‘kokosolie-bos’ niet meer zien”

Volkoren muffins met bosbessen, appel en banaan

Voorbereidingstijd 10 minuten
Baktijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Nagerecht, Tussendoortje
Porties 20 muffins

Benodigde materialen

  • Oven
  • muffinvorm of papieren cupcake vormpjes

Ingrediënten
  

  • 1 banaan
  • 80 gram roomboter
  • 2 eetlepels jam
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 eieren
  • 150 gram kwark
  • 1 appel
  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 75 gram havermout
  • 8 gram bakpoeder
  • 250 gram bosbessen

Instructies
 

  • Smelt de roomboter.
  • Schil de banaan en de appel en snijd ze in stukken.
  • Blender de gesmolten boter met de banaan, appel, kwark, jam, suiker en eieren. 
  • Voeg speltmeel, havermout en bakpoeder toe en sla deze luchtig door het beslag. 
  • Schep nu de bosbessen door het beslag.
  • Schep het beslag in een ingevette muffinvorm of in papieren cupcake vormpjes. 
  • Bak de muffins in 25 minuten in de oven op 200 graden.

Eet smakelijk!

Probeer ook eens andere recepten voor gezonde muffins en cakes, bijvoorbeeld pompoencakes met appel of gezonde muffins met verschillende vullingen.

Net uit de oven: 20 heerlijke gezonde muffins voor ontbijt, lunch of gezond tussendoortje

Variëren met je ontbijt

Voor een gezond eetpatroon is variëren het belangrijkst. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen. Probeer eens twee keer in de week echt anders te ontbijten dan je gewend bent. Wat dacht je van scrambled eggs met groene asperges of een appelcrumble van havermout of pannenkoekjes met aardbeien? Op zoek naar meer ontbijtinspiratie? Jamie Oliver heeft heel veel gezonde verrassende ontbijtjes op zijn website staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept