Appel cake taart met citroen
Het is fijn om een goed eenvoudig ouderwets altijd succes recept te hebben. Deze appel cake taart bak ik denk ik al vanaf mijn tiende jaar. Vandaag had ik zin om hem weer te maken om wat lekkers te hebben voor het weekend. Dit keer met citroen, maar met de extra smaak kun je variëren.
Cake of taart bakken was vroeger bij mij thuis heel gewoon. Even wat lekkers bakken voor het weekend, wat extra’s voor visite en natuurlijk voor de verjaardagen. Dan kwam ik uit school en vroeg mijn moeder: Bak jij even wat voor………..
Bij weinig tijd was dit de lekkerste taart om te maken met altijd succes. De ene keer zoals in dit recept met citroenrasp, een andere keer met rum, dan met wat anijs of met extra kaneel.
Bij een gezonde leefstijl
mag er heus wel eens gesnoept worden.
Snoepen past dat in een gezonde leefstijl?
Meestal bevatten snoep, taart en cake alleen maar lege calorieën. Een lege calorie is een benaming voor iets dat veel energie levert (doordat het veel kcal bevat), maar verder weinig voedingsstoffen heeft. Je hebt snoep dus niet nodig, maar dat zegt niet dat je er niet af en toe heerlijk van mag genieten, ook in een gezonde leefstijl.
Als je met mate snoept, voldoende beweegt waarbij je de calorieën verbrand en zorgt dat je de voor jou alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt dan is dat taartje waar je van geniet helemaal prima. Wist je dat van het genieten gelukshormonen aanmaakt? Dat is meteen wel het risico van taart eten. Je wordt beloond met een fijn gevoel waardoor je naar meer en vaker taart kan gaan verlangen. Zorg daarom dat je met lekkere en gezonde voeding ook beloond wordt. Kijk eens verder op deze site hoe je gezond en lekker kan koken of kom een keer naar een kookworkshop. Zorg ook elke dag voor genoeg gelukshormonen door bijvoorbeeld te bewegen, te lachen, te knuffelen, de natuur in te gaan en datgene te doen waar jij blij van wordt.
Bestaan er gezonde taarten en cakes?
Jaren terug was de trend om dan maar te zorgen dat taart en cake wel veel voedingsstoffen bevatten en natuurlijke suikers te gebruiken. Ik deed daar volop aan mee.
Nu met voortschrijdend inzicht bak ik nog wel met natuurlijke suikers, gebruik verschillende meelsoorten en voeg fruit of groente toe, maar doe dat meer voor de smaak en dat het soms prettiger valt dan dat het me helpt om op een gezond gewicht te blijven.
Taart blijft taart en cake blijft cake en bevat over het algemeen veel suikers waardoor je er beter met mate van kan genieten. Oh en wist je dat een worteltaart vaak de meeste calorieën bevat in vergelijking met bijvoorbeeld een appeltaart, cheesecake of zelfs chocoladetaart. Let maar eens op als het erbij staat.
Appel cake taart
Ingrediënten
- 150 gram roomboter
- 150 gram lichte basterdsuiker
- 4 biologische eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 150 gram (spelt)meel
- 8 gram bakpoeder
- rasp van de schil van een ½ biologische citroen
- poedersuiker of abrikozenjam voor de topping
- 2 biologische appels
- 1 theelepel kaneel
- 1 dessertlepel rietsuiker of andere donkere suiker
Instructies
- Schil de appels, snijd deze in partjes en daarna in dunne schijfjes. Meng suiker en kaneel door de appels. Laat de kaneel en suiker buiten de koelkast intrekken. Schud af en toe om.
- Zet de roomboter en de eieren alvast uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
- Mix de roomboter met de suiker, vanillesuiker en vanille-extract romig.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop ze stuk voor stuk goed door.
- Meng in een aparte kom met een garde het meel met de bakpoeder en wat zout. Voeg het meel toe aan het beslag en sla dit met een spatel luchtig door het beslag.
- Bestrijk een taartvorm met boter en bestrooi met bloem. Doe iets meer dan de helft van het beslag in de taartvorm. Beleg het beslag met de schijfjes appel.
- Verdeel de rest van het beslag over de appels.
- Bak de taart lichtbruin en gaar in ca. 40 minuten op 160 graden in de oven. De cake is gaar als deze terugveert op het moment dat je er zachtjes met een vinger op drukt. Je kunt ook testen met een prikker. Er mogen dan geen stukjes cake aan de prikker blijven plakken.
- De taart wordt nog lekkerder als die een dag mag rusten.
- Topping:Verwarm 3 eetlepels abrikozenjam en bestrijk de taart hiermee of bestrooi met poedersuiker.
Ook lekker om te bakken
Salade aardbei, nectarine, geitenkaas en munt
Salade aardbei, nectarine, granaatappel met geitenkaas, munt en een limoen-honing dressing, dat is z...
Sticky rabarbertaart
De eerste oogst is rabarber! Alle reden om het nieuwe seizoen in te luiden met een Echte Engelse Zoe...
Oranje pompoencakes
Donderdag is het koningsdag! Leuk om oranje gebak te eten om deze feestelijke dag te vieren. Deze Or...
Gingerbread Men
Ginger bread man! Superleuk om met kinderen te maken. Ze zijn heerlijk. Gemaakt met volkoren speltme...
Spinazietaartje met tomaat en zonnebloempitten
Van een van de lessen in de cursus voeding en yoga had ik spinazie over. Als je het gebruikt in een...
Vanille chocolade cake
De kunstroute is in Renkum en ook Bart zijn atelier is open. Dan bak ik toch even een cake. "Een sim...
Vijgenjam
Bij een goede kaas borrelplank mag vijgenjam eigenlijk niet ontbreken. Van 6 vijgen maak je zelf mak...
Gekarameliseerde vijgen met Griekse honing yoghurt en tijm
Toetje van vandaag: Gekarameliseerde vijgen met Griekse yoghurt met honing, tijm en zwarte peper! Wa...
Appeltjes karameliseren in de BBQ
Gevulde appels uit de BBQ, gepoft, gegaard, gekarameliseerd tussen de laatste smeulende houtskool. I...
Kruisbessen jam met vlierbloesem of framboos
Vandaag was het tijd om de kruisbessen te oogsten en er jam van te maken. Om de kruisbessen jam net...