Koken met Gabie

Zoete aardappel hasselback met truffelolie, salie, tijm en knoflook

Zoete aardappel hasselback met truffelolie, salie, tijm en knoflook

in Diner, Lunch, Recepten 29 december 2023
Deze hasselback van zoete aardappel met truffelolie is onweerstaanbaar lekker.
 
In Parijs namen we in een prachtig truffelolie winkeltje een mooie olie mee met witte truffel en zwarte truffelaroma. De smaak past goed bij de zoete aardappel.

Hasselback

Hasselbacken betekent niet meer en minder dan dat je inkepingen maakt in je aardappel. Door de inkepingen kun je naar wens meer smaak toevoegen bij het roosteren en het ziet er prachtig uit. In dit recept blijft de aardappel smeuïg, maar je kan met gewone olie en een hetere temperatuur de schijfjes ook krokant bakken.

Truffelolie is niet geschikt voor bakken, maar…

Nu kun je beter niet bakken in een extra vièrge olie en dus ook niet in truffelolie, maar de rooktemperatuur is 180 graden. Dat betekent dat je de olie wel onder de 180 graden in de oven kan gebruiken. Daarom roosteren we de zoete aardappel in dit recept wat langer op 175 graden.
 
Heerlijk om puur als lunch te eten of als bijgerecht bij het diner.

Zoete aardappel hasselback met truffelolie, salie, tijm en knoflook

Deze hasselback zoete aardappel met truffelolie is onweerstaanbaar lekker. In Parijs namen we in een prachtig truffelolie winkeltje een mooie olie mee met witte truffel en zwarte truffelaroma. De smaak past goed bij de zoete aardappel.Hasselbacken betekent niet meer en minder dan dat je inkepingen maakt in je aardappel. Door de inkepingen kun je naar wens meer smaak toevoegen bij het roosteren en het ziet er prachtig uit. In dit recept blijft de aardappel smeuïg, maar je kan met gewone olie en een hetere temperatuur de schijfjes ook krokant bakken.Truffelolie is niet geschikt voor bakken, maar…Nu kun je beter niet bakken in een extra vièrge olie en dus ook niet in truffelolie, maar de rooktemperatuur is 180 graden. Dat betekent dat je de olie wel onder de 180 graden in de oven kan gebruiken. Daarom roosteren we de zoete aardappel in dit recept wat langer op 175 graden.
Heerlijk om puur als lunch te eten of als bijgerecht bij het diner.
Voorbereidingstijd 10 minuten
oventijd 30 minuten
Gang Bijgerecht, Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 zoete aardappel
  • 2 takjes tijm
  • 1 blad salie
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel truffelolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Boen de aardappel goed schoon.
  • Rasp of pers de knoflook fijn.
  • Knip de salie fijn en voeg toe aan de knoflook.
  • Ris de tijm en voeg toe.
  • Voeg de truffelolie toe en meng even goed door de kruiden.
  • Maak inkepingen in de aardappel. Zorg dat je de bodem niet raakt.
  • Wrijf de inkepingen goed in met het truffelkruidenmengsel.
  • Rooster ca 50 minuten in de oven tot de aardappel van binnen zacht en smeuïg is.
  • Heerlijk om puur als lunch te eten of als bijgerecht bij het diner.
Trefwoord Hasselback, Truffelolie, Zoete aardappel

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept