Koken met Gabie

Tjap Tjoy met kip en verse peultjes

Tjap Tjoy met kip en verse peultjes

in Algemeen, Diner, Recepten 29 juni 2023

Tjap tjoy met kip, nieuwe oogst verse peultjes en taugé. Tjap tjoy is een favoriet gerecht bij ons. Nu hebben we tijd gemaakt voor een foto en delen we het recept graag met jullie.

Het recept is 10 jaar terug getest en aangepast in de challenge “wereldgerechten koken zonder pakjes en zakjes”.

Vandaag maken we de Tjap tjoy met nieuwe oogst van jonge verse peultjes, taugé en een restje bloemkool. Tjap Tjoy is namelijk een ideaal gerecht om restjes groenten mee op te maken.

Wat is Tjap Tjoy eigenlijk?

Tjap betekent gemengd en Tjoy betekent groenten. Dus tjap tjoy staat voor gemengde groenten. Ik maak Tjap tjoy graag met kip of met garnalen. Je kunt vlees, vis, schaal- of schelpdieren ook weglaten en pinda’s of noten toevoegen. De basis van tjap tjoy is de groenten wokken en kort koken in kippenbouillon. Of en hoeveel kruiden je gebruikt is naar smaak. In dit recept is gekozen voor verse gember, rode peper en wat ketjap. 

Avondje Chinees tafelen

Heb je zin in een hangavondje met Chinees eten dan kun je Chinees afhalen bij een restaurant, maar met een paar eenvoudige recepten kun je Chinese gerechten ook zelf maken. Onze favorieten zijn Bapi pangang, Tjap Toy en Foe Yong Hai. Het recept voor de Babi pangang volgt binnenkort.

Wat mij opvalt in de Chinese keuken is dat ketjap, gember, tomatenpuree en rode peper basisingrediënten zijn. De gerechten zijn zowel zoet als zout en soms ook pittig.

Tjap tjoy met garnalen 

Een oude foto van onze Tjap tjoy met garnalen, broccoli, wortel en de komkommer net als de taugé op het eind heel kort meegebakken. 

Tjap Tjoy met kip, verse peulen en taugé

Tjap tjoy met kip, nieuwe oogst verse peultjes en taugé. Tjap tjoy is al meer dan 10 jaar een favoriet gerecht met dit recept. Nu hebben we tijd gemaakt voor een foto en delen we het recept graag met jullie.
Het recept is 10 jaar terug getest en aangepast in de challenge "wereldgerechten koken zonder pakjes en zakjes"  Vandaag maken we de Tjap tjoy met nieuwe oogst van jonge verse peultjes, taugé en een restje bloemkool. Tjap Tjoy is namelijk een ideaal gerecht om restjes groenten mee op te maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinese
Porties 4

Benodigde materialen

  • Wok

Ingrediënten
  

  • 250 gr kipfilet op kamertemperatuur, in blokjes gesneden en bestrooid met peper en zout
  • 1 rode ui geschild, gesneden
  • 1 rood pepertje zaden verwijderd en fijngesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 125 gr taugé ondergedompeld in kokend water en afgespoeld *
  • Handvol bloemkoolroosjes gewassen
  • 250 gram verse peulen gewassen, gerangd
  • 1 cm verse gember
  • 250 ml sterke kippenbouillon
  • 1 a 2 el ketjap manis of aminos
  • olijfolie om in te bakken

Instructies
 

  • Verhit de olie in de wok.
  • Wok de kipfiletstukjes in een paar minuten rondom bruin en gaar. Haal de kip uit de pan en zet apart.
  • Wok in het kipvet een paar minuten de gesnipperde ui, knoflook en rode peper.
  • Doe dan de peultjes en bloemkool erbij. Roerbak ca 5 minuten.
  • Doe de geraspte gember, ketjap en kippenbouillon erbij en breng aan de kook.
  • Laat het sudderen tot de peultjes en bloemkool knapperig gaar zijn.
  • Doe dan de taugé en laat dit nog twee minuten meebakken.
  • Serveer direct. Zorg dat de taugé en groenten fris blijven.
  • Serveer met witte rijst of noodles.
  • Lekker erbij: kroepoek en komkommer

Notities

  • Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Trefwoord Chinees eten, Peulen, Tjap tjoy, Verse oogst

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept