Koken met Gabie

Zwarte bessenjam met appel

Zwarte bessenjam met appel

in Dips & Spreads, Recepten, Zoet & Hartig 1 juli 2022

Wat een weer was het gisteren met stortbuien en onweer. Om te voorkomen dat net als vorig jaar de zwarte bessen eraf waaien en takken breken heb ik voor de bui, alle bessen geoogst. Het is ruim een pond bessen. Daar kun je 3 à 4 potten heerlijke jam van maken.

Zwarte bessen zijn heel sterk van smaak. Persoonlijk vind ik de zwarte bes te sterk van smaak om puur te eten, maar heerlijk in jam. De appel in de jam verzacht de smaak van de zwarte bes. Limoen geeft de jam een fris zuurtje. Limoen en appel bevatten veel pectine. Pectine heeft een bindende werking. Dat is handig voor de jam.

Deze jam is heerlijk op een broodje, lekker in de yoghurt, te gebruiken in een dressing voor een salade of als topping voor een cake of taart.

Lekker en gezond leren koken

Wil je meer inspiratie om lekker en gezond te koken? Kom naar een kookworkshop van Wijs met Eten. Elke eerste zaterdag van de maand en de woensdag daarop is er een kookworkshop in huiskamersfeer in het mooie Heveadorp.

Klik hier om te ontdekken welke kookworkshops op de agenda staan.

Zwarte bessenjam met appel

Gang Lunch, Ontbijt, Tussendoortje

Benodigde materialen

  • 3-4 Schone jampotten voor 350 gram jam

Ingrediënten
  

  • 500 gram gewassen zwarte bessen
  • 500 gram geleisuiker
  • halve limoen biologisch
  • 1 appel biologisch

Instructies
 

  • Doe de gewassen zwarte bessen in een pan.
  • Voeg de geleisuiker toe.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in stukjes en voeg ze toe.
  • Was de limoen. Snijd de limoen doormidden en voeg hem toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Laat 4 minuten doorkoken.
  • Verwijder de limoenstukken.
  • Doe de jam in de schone jampotten.
  • Laat de jam afkoelen.