Koken met Gabie

Sterk met fenegriek

Sterk met fenegriek

in Blog, Kracht van kruiden 21 oktober 2021

Passie voor kruiden

Een van mijn passies rondom voeding zijn kruiden. Kruiden geven smaak aan je eten en hebben vaak geneeskrachtige eigenschappen. Indrukwekkend hoe een kleine hoeveelheid van een kruidenplant zoveel invloed kan hebben op je lichaam of geest. Alles gebruik ik met mate, want ik ben geen natuurgenezer en maak er vooral gebruik van als huis en tuin toepassing.

Ik geniet ervan om te ontdekken welke kruiden er zijn, wat je ermee kan koken en waarvoor je ze kan toepassen. Daarom geniet ik er ook van om tijd te nemen voor de inkopen.is Dit keer sta ik in een mooie reformwinkel voor een enorme schap met kruiden. Welke kruiden ken ik nog niet of gebruik ik nog niet in de keuken. Mijn blik valt op fenegriek. Fenegriek kaas smaakt me heel erg goed. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Wat zou je nog meer kunnen met fenegriek?

Sterk met fenegriek

Het zakje fenegriek gaat mee naar huis. Thuis ga ik zoeken naar de mogelijkheden en de eigenschappen. Internet biedt veel informatie en er staan aardig wat kruidenboeken in mijn kast.

Ergens lees ik dat de smaak wel iets weg heeft van walnoten. Ja, dat herken ik in de kaas wel. Meteen ontstaat een idee om de fenegriek te gaan gebruiken met bietjes. Verder lezend ontdek ik dat fenegriek zich heel goed laat combineren met komijnzaad en mosterd en lekker is om in broodachtige recepten te gebruiken. Het geeft net dat extra ook door de bite, die ontstaat in het zaad na bereiding.

Bietenmuffins met fenegriek

 

Het wordt mij duidelijk hoe ik de bietjes ga klaarmaken, namelijk met mosterd, komijnzaad en nog wat zonnebloempitten. Ze smaken heerlijk en mijn recept voor bietenmuffins is duidelijk verbeterd.

Waar is fenegriek goed voor?

Dan zoek ik op waar fenegriek goed voor is. Het eerste wat me opvalt is dat het omschreven wordt als onprettig ruikend gewas. Hmmm dat klinkt minder aantrekkelijk. In elk geval niet iets om in je eigen tuin te gaan kweken. In de keuken gebruik je het zaad van het fenegriek. Het zaad zelf vind ik persoonlijk wel lekker ruiken. Fenegriek blijkt te beschikken over diverse geneeskrachtige eigenschappen.

 • Stabiele bloedsuiker
  Fenegriek reguliert het bloedsuikerniveau en past daarom goed in een dieet voor diabetici type 2 patiënten.  Na een aantal weken dagelijks wat fenegriek is het bloedsuikergehalte bij de meeste mensen lager, na het nuttigen van een maaltijd. Goed nieuws, ook als je geen suikerpatiënt bent,  kan het helpen je bloedsuiker te stabiliseren. Met een stabiele bloedsuiker heb je continue energie en krijg je minder snel last van eetbuien.
 • Betere spijsvertering
  Fenegriek bevat diverse slijmstoffen, die helpt maag en darmen te beschermen. Hierdoor loop je minder kans op ontstekingen. Volgens de natuurgeneeskunde bevordert het de genezing van maagzweer en darmontstekingen. Het helpt ook tegen verstopping.
 • Bevordert de ijzeraanmaak
  Fenegriek wordt door natuurgeneeskundigen voorgeschreven bij bloedarmoede, omdat het de ijzeraanmaak en de aanmaak van rode bloedcellen bevordert. Om deze reden ook aan te raden wat fenegriek te gebruik tijdens de menstruatie of bij een vegetarisch of veganistisch dieet.
 • Uitwendig tegen (steen)puisten
  Fenegriek tot een brij gekookt werd vroeger uitwendig gebruik tegen steenpuisten. Het werkt ontstekingsremmend.

bron: Geneeskrachtige planten “in de kruidentuin van het Nederlands Openluchtmuseum”.

Leuk dat het gezond is, maar het mag ook lekker zijn

Het is fijn als eten goed voor je is of je ergens bij ondersteunt, maar het is zeker zo belangrijk dat je ervan geniet. Fenegriek heeft een beetje een nootachtige smaak. Hierboven schreef ik al dat ik het ben gaan combineren met bietjes en dat smaakt ons erg goed. Fenegriek wordt ook gebruikt in kruidenmixen zoals curry en kerrie. Het past goed bij wortelgerechten, pompoen of door de mungbonensoep. Zelf gebruik ik het ezelsbruggetje dat fenegriek een goed alternatief is voor walnoot qua smaak. Ik ga nog meer proberen.  Fenegriek kaas blijft natuurlijk ook genieten. Mijn favoriet is fenegriek kaas van geitenkaas.

Heb jij nog ideeën, tips of recepten? Leuk als je dat wilt delen met een reactie.

MEER ENERGIE, GEZOND GEWICHT EN ER STRALEND UITZIEN!

Wijs met Eten geeft voedingsadvies op maat en coacht je naar een gezonde leefstijl die bij je past. Je gaat genieten van lekker en gezond eten. Wil jij soepel overstappen op een gezondere leefstijl? Bel 06-41530715 of mail naar   voor een gratis kennismakingsgesprek.

In deze blog schrijf ik mijn bevindingen over fenegriek. Mijn missie is mensen meer te laten genieten van puur en gezond eten en te laten ontdekken welk eten goed voor ze is. Ook kruiden maken daar onderdeel van uit. Ik ga zo zorgvuldig mogelijk te werk bij het verzamelen van kennis en informatie over het onderwerp. Niettemin sluit ik iedere aansprakelijkheid uit voor eventuele gevolgen van het handelen op grond van de informatie of adviezen die je als lezer in deze blog aantreft, evenals voor fouten die desondanks nog aanwezig zijn. De informatie in deze blog is geen medisch advies. Bij lichamelijke klachten of twijfel hierover adviseer ik u om contact op te nemen met uw huisarts of behandelaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *