Koken met Gabie

Zwarte bonen chili met cacao!

Zwarte bonen chili met cacao!

in Diner, Recepten 15 september 2023

Deze week een recept voor zwarte bonen chili met picadillo en cacao. De smaak is verrassend lekker, zacht, zoet en pittig tegelijk. Zo lekker kan vegetarisch zonder vleesvervangers zijn.

De zwarte boon is een goede vleesvervanger door zijn stevige structuur en wat robuustere smaak. De cacao geeft deze chili nog meer power waardoor je het vlees echt niet mist.

Deze chili is lekker om te serveren met met rijst, yoghurt-knoflooksaus of kokos-yoghurt, koriander tomatensaus en/of een guacamole.

Geniet van deze verrassende vegetarische chili. Zwarte bonen zijn niet alleen lekker in een chili, maar je kunt er ook een heerlijke zwarte bonenburger van maken of een bonenspread voor bij de borrel. Probeer ook eens de traditionele chili con carne of de vegetarische chili met zoete bataat.

Zwarte bonen

Weektijd koud: 8 uur
Kooktijd: 1 uur
De zwarte boon is een kleine zwarte glimmende boon. De zwarte boon is stevig en blijft ook stevig na het koken. Hij is niet alleen stevig van structuur, maar ook stevig van smaak. Het is daarom een extra goede vervanger van vlees. De zwarte boon is eiwit en vezelrijk en bevat ijzer. De eiwitten zorgen voor benodigde aminozuren zoals tryptofaan.

Toelichting bereidingstijd

Het weken van de bonen duurt 8 uur, maar daar heb je geen omkijken naar. en daarna nog 50 minuten voorkoken. Je kan ook kiezen voor zwarte bonen uit blik of pot, maar persoonlijk vind ik de gedroogde bonen wel lekkerder doordat de structuur beter blijft.

De chili moet 40-60 sudderen en opstaan, maar af en toe roeren en checken is genoeg. Het echte koken, snijden, voorbereiden is ca 20 minuten. Dit gerecht is dus makkelijk te maken en best snel, maar vraagt even wat planning.

Zwarte bonen chili met cacao geserveerd met rijst, knoflook- yoghurt saus en een koriander-tomatensaus. Foto door Bart McLeod – Atelier van Bart

 

Zwarte bonen chili met cacao

Zwarte bonenchili met cacao

Deze week een recept voor zwarte bonen chili met picadillo en cacao. De smaak is verrassend lekker, zacht, zoet en pittig tegelijk. Zo lekker kan vegetarisch zonder vleesvervangers zijn.
De zwarte boon is een goede vleesvervanger door zijn stevige structuur en wat robuustere smaak. De cacao geeft deze chili nog meer power waardoor je het vlees echt niet mist.
Toelichting bereidingstijd: Het weken van de bonen duurt 8 uur, maar daar heb je geen omkijken naar. De chili moet wel 40-60 sudderen en opstaan, maar af en toe roeren en checken is genoeg. Het echte koken, snijden, voorbereiden is ca 20 minuten. Dit gerecht is dus makkelijk te maken en best snel, maar vraagt even wat planning.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Weektijd 8 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 2  knoflooktenen
  • 2 cm verse gember geraspt
  • 2 cm verse kurkuma geraspt
  • 1 blik tomaten biologisch
  • 3 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 300 gram zwarte bonen (Gedroogde zwarte bonen moeten minimaal 8 uur weken en 50 minuten koken voor je ze kan gebruiken.
  • 1 eetlepel picadillo van Jonnie Boer
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • 1 thelepel kaneel
  • 1 kleine rode peper
  • Peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Instructies
 

  • Schil en snijd de uien en knoflook fijn. Was de tomaten , paprika en rode peper. Verwijder het zaad uit de paprika en rode peper. Snijd de tomaat en paprika in grove stukken. Snijd de peper heel fijn. Spoel de geweekte bonen goed.
  • Voeg iets water toe aan de cacao en roer tot een papje.
  • Fruit de ui en knoflook met de geraspte gember en kurkuma een paar minuten in de olie. Voeg kaneel en picadillo toe. Meng goed door de gebakken ui en knoflook. Voeg de tomaat, paprika, rode peper toe en bak even mee. Voeg dan de zwarte bonen, tomaat uit blik en het cacaopapje toe toe. Roer de alle ingrediënten door elkaar.
  • Laat de zwarte bonen chili 30 minuten zachtjes sudderen. Let op dat er genoeg vocht bij zit en ook weer niet teveel. Bij te weinig voeg je iets water toe.
  • Voeg de verse tomaten toe en laat de chili nog 15 minuten sudderen.
  • Is de chili nog te nat laat de chili dan nog kwartiertje sudderen met de deksel van de pan. Eventueel kun je nog binden met wat maiszetmeel.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Serveertips

Trefwoord chili, picadillo, vegetarisch, zwarte bonen

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept