Zomerse couscous salade met geroosterde nectarine en feta
In deze couscous salade proef je de zomer met de geroosterde nectarine en paprika, het frisse van de komkommer en de feta. Deze salade krijgt een Oosters tintje door de dressing met garam masala en vers geperst sinaasappelsap.
Zomer en roosteren gaan heel goed samen. Bij mooi weer buiten op de BBQ, maar binnen in de keuken gaat roosteren ook prima op het fornuis of in de oven. Juist fruit en groenten worden extra lekker door te roosteren. In dit recept rooster je de paprika en nectarine en eerlijk is eerlijk:
Zo kun je alles lekker maken!
Deze salade is gezond en lekker als lunchgerecht, maaltijdsalade of als bijgerecht bij de BBQ.
Lekker en gezond leren koken
Wil je meer inspiratie om lekker en gezond te koken? Boek een kookworkshop met familie, vrienden of collega’s voor een kookworkshop in huiskamersfeer in het mooie Heveadorp.
Gele dovenetel als decoratie
Met eetbare bloemen maak een je gerecht extra feestelijk om te zien.
Er zijn veel meer bloemen eetbaar dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Sommige bloemen voegen echt smaak toe andere bloemen zijn neutraal van smaak en zorgen vooral voor kleur bij je gerecht.
De gele dovenetel bijvoorbeeld. Van alle soorten dovenetel zijn de bloemen eetbaar. Je proeft het bos en verder is bloem neutraal van smaak. De gele bloemetjes staan decoratief op je salade.
Let bij wildpluk op dat je ver genoeg weg van wegen en industrie plukt en er geen honden hun behoefte doen. Pluk en eet met mate met respect voor de natuur. De gele dovenetel werd van oudsher ingezet om zijn geneeskrachtige werking en dat betekent dat je er niet zonder meer teveel van kan eten.
bron: http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Dovenetel
Zomerse couscous salade met geroosterde nectarine en feta
Ingrediënten
- halve rode ui
- 1 eetlepel rode balsamico
- 1 paprika
- halve komkommer
- 100 gram feta
- 100 gram couscous
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 sinaasappel biologisch
- 1 nectarine of abrikoos Buiten het zomerseizoen kies je 5 gedroogde abrikozen
- 1 dessertlepel olijfolie extra vierge
- 1 theelepel garam masala
- 1 mespunt paprikapoeder
- 1 dessertlepel vloeibare honing biologisch
- 1 takje verse munt
Instructies
- Pel de rode ui en snijd de ui heel erg fijn.
- Doe de rode ui in een saladekom en schenk daarover de rode balsamico. Laat het 10 minuten staan.
- Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Schil de komkommer en snijd hem in stukjes.
- Was de nectarine of abrikoos, halveer hem en verwijder de pit .
- Was de paprika en snijd de kop en onderkant eraf en daarna de zijkanten in plakken. Je houdt het zaad over.
- Rooster de paprika op het fornuis in een grillpan. Bestrijk plakken paprika in met olijfolie. Rooster de stukken paprika aan beiden kanten totdat een geblakerd patroon ontstaat en de paprika zacht is. Haal het vel eraf. Snijd de paprika in stukken voor de salade.
- Rooster de nectarine of abrikoos helften kort. Snijd ze daarna in stukken voor de salade.
- Doe de couscous bij de ui en maak de couscous goed los met een vork en meng het door elkaar.
- Voeg de gesneden groente en fruit toe.
- Rasp de schil van de sinaasappel boven de salade.
- Voeg de feta toe aan de salade.
- Pers de sinaasappel uit.
- Klop 3 eetlepels sinaasappelsap, de olijfolie, honing, garam masala en paprikapoeder goed door elkaar. Schenk de dressing over de salade.
- Schep de ingrediënten goed door elkaar.
- Garneer met de verse munt en bestrooi met een beetje peper en zout.
- Heb je eetbare bloemen in de tuin? Leuk om de salade daarmee te garneren.