Koken met Gabie

Maatje 36 op bier en zwarte koffie; hoe gezond is slank eigenlijk?

Maatje 36 op bier en zwarte koffie; hoe gezond is slank eigenlijk?

in Blog, Voeding en cultuur, Voeding en gezondheid 10 juni 2022

Je hoeft als vrouw geen maat 36 of 38 te hebben of als man maat 48-50 voor een gezond gewicht. Lichaamsbouw is net zo verschillend als je schoenmaat. Als iemand slank is zegt dat nog niet dat iemand gezond is of gezond leeft. Wat is dan wel een gezond gewicht ?

Gezondheid en gewicht gaan soms samen, maar iemand met maat 38 en een BMI van 22 is niet altijd gezond en iemand met maat 42 en een BMI van 27 is niet altijd ongezond. We vinden het normaal dat de ene mens schoenmaat 37 heeft en een ander maat 42. Waarom is het dan niet normaal als we qua kledingmaat en bouw verschillen? Vrouwen kunnen niet allemaal maatje 36-38 hebben en 1.70 m lang zijn en mannen kunnen niet allemaal 1.85 m lang zijn en maat 48-50 dragen. We worden nu eenmaal verschillend geboren en je lichaam verandert als je ouder wordt.

We vinden het normaal dat de ene mens schoenmaat 37 heeft en een ander maat 42. Waarom is het dan niet normaal als we qua kledingmaat en bouw verschillen?

Net iets te dik?

Al vanaf mijn twaalfde hoor ik dat ik net iets te dik ben. Wat is dat net iets te dik?  Ik eet overwegend gezond, het liefst rechtstreeks uit de natuur en ik ben een actief buitenmens en ja ik geniet van lekker koken en eten, van een stukje chocola, af en toe een wijntje erbij en op zijn tijd een gebakje.

Met een gezond leefpatroon ben ik voor het beeld in onze maatschappij net iets te dik. Het blijft mij verbazen dat mensen dat aan mij te vertellen. Nu ik voedingscoach ben nog meer, maar indirect. 

Hoe knetter het is wat mensen zeggen blijkt uit:
Dat ik overspoeld werd met complimenten in een tijd dat ik leefde op diepzwarte koffie en bier en daardoor maat 36 droeg.
 

maat 36 op diepzwarte koffie en bier (20 jr)

In mijn studententijd droeg ik maat 36. Ik leefde op diepzwarte koffie, liters bier en als ik te aangeschoten was ging ik over op echte cola.  Juist in die tijd ontving ik 1001 complimenten over mijn uiterlijk, in kledingzaken werd ik bejubeld en familie en bekenden zeiden: wat ben je mooi slank, wat goed! Bizar toch? In elk geval weet je dan wat het waard is, 

Ik laat het los en ben trots op mezelf ook nu met mijn overgewicht. Door de ziekte van pfeiffer en hevige overgangsklachten was ik lang uit balans en kwam in de ziektewet. In die periode ben ik bijna 10 kg aangekomen. Nu voel ik me elke dag weer een stukje fitter en gezonder.  

Langzaam kom ik weer op een gezond gewicht. Op mijn 53e is voor mij een gezond gewicht als ik maat 40 heb met een maximum vetpercentage van 34% en een spierpercentage van minimaal 24%.  Met mijn spierpercentage zit ik zelfs al op 44% door weer actief te bewegen. Tuinieren is net sporten. Met mijn gewicht heb ik denk ik nog 5 kg te gaan om op mijn gezonde gewicht uit te komen en op een gezond vetpercentage. Met mijn natuurlijke gezonde gewicht zit ik lekkerder in mijn vel. Ik zet kleine stappen en ben ik toch weer even uit balans? Niet getreurd, gewoon de draad weer oppakken. 

Ben jij ook trots op jezelf?

Ik heb al zoveel mooie, volslanke mensen gezien in mijn praktijk. Nog belangrijker: schoonheid zit van binnen. Wat mooi is, wordt bepaald door cultuur en persoonlijke smaak. Als iemand je echt leuk vind gaat het om wie je bent en wat je uitstraalt. 

Ik gun het jou ook dat wat mensen zeggen los te laten en je te concentreren op wat voor jou goed is, om trots op jezelf te zijn met wie je nu bent. Om in kleine stappen gezonder te gaan leven als dat nodig is. 

Dat je het gevoel hebt goed bezig te zijn, maar dat het ook wel eens minder goed mag gaan, dat jij je fit(ter) voelt en tevreden bent met je lichaam. Uitgangspunt is wie jij bent, wat jij kan. Zoals Lenette van Dongen zegt:”Doe wat je kan, doe dat met plezier… en de rest …”

Bij Wijs met Eten ontdek je stap voor stap welke gezonde leefstijl bij jou past. Je leert wat jij aan voeding, beweging en ontspanning nodig hebt, wat jouw lichaam nodig heeft en vooral ook waar jij van geniet, wat jij leuk vind en wat jij kan. Daarmee kom je makkelijker op een natuurlijk gezond gewicht, je gaat bewuster leven en krijgt meer zelfvertrouwen. De kans op welvaartsziekten vermindert.

Begin vandaag nog met overstappen naar jouw gezonde(re) leefstijl en laat je coachen door Wijs met Eten. 

Lieve groet,

Gabie Kusters

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *