Zoete aardappel hasselback met truffelolie, salie, tijm en knoflook
Deze hasselback van zoete aardappel met truffelolie is onweerstaanbaar lekker.
In Parijs namen we in een prachtig truffelolie winkeltje een mooie olie mee met witte truffel en zwarte truffelaroma. De smaak past goed bij de zoete aardappel.
Hasselback
Hasselbacken betekent niet meer en minder dan dat je inkepingen maakt in je aardappel. Door de inkepingen kun je naar wens meer smaak toevoegen bij het roosteren en het ziet er prachtig uit. In dit recept blijft de aardappel smeuïg, maar je kan met gewone olie en een hetere temperatuur de schijfjes ook krokant bakken.
Truffelolie is niet geschikt voor bakken, maar…
Nu kun je beter niet bakken in een extra vièrge olie en dus ook niet in truffelolie, maar de rooktemperatuur is 180 graden. Dat betekent dat je de olie wel onder de 180 graden in de oven kan gebruiken. Daarom roosteren we de zoete aardappel in dit recept wat langer op 175 graden.
Heerlijk om puur als lunch te eten of als bijgerecht bij het diner.
Zoete aardappel hasselback met truffelolie, salie, tijm en knoflook
Deze hasselback zoete aardappel met truffelolie is onweerstaanbaar lekker. In Parijs namen we in een prachtig truffelolie winkeltje een mooie olie mee met witte truffel en zwarte truffelaroma. De smaak past goed bij de zoete aardappel.Hasselbacken betekent niet meer en minder dan dat je inkepingen maakt in je aardappel. Door de inkepingen kun je naar wens meer smaak toevoegen bij het roosteren en het ziet er prachtig uit. In dit recept blijft de aardappel smeuïg, maar je kan met gewone olie en een hetere temperatuur de schijfjes ook krokant bakken.Truffelolie is niet geschikt voor bakken, maar…Nu kun je beter niet bakken in een extra vièrge olie en dus ook niet in truffelolie, maar de rooktemperatuur is 180 graden. Dat betekent dat je de olie wel onder de 180 graden in de oven kan gebruiken. Daarom roosteren we de zoete aardappel in dit recept wat langer op 175 graden.Heerlijk om puur als lunch te eten of als bijgerecht bij het diner.
Voorbereidingstijd 10 minuten min
oventijd 30 minuten min
Gang Bijgerecht, Lunch
Porties 2 personen
Ingrediënten
- 1 zoete aardappel
- 2 takjes tijm
- 1 blad salie
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel truffelolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Boen de aardappel goed schoon.
- Rasp of pers de knoflook fijn.
- Knip de salie fijn en voeg toe aan de knoflook.
- Ris de tijm en voeg toe.
- Voeg de truffelolie toe en meng even goed door de kruiden.
- Maak inkepingen in de aardappel. Zorg dat je de bodem niet raakt.
- Wrijf de inkepingen goed in met het truffelkruidenmengsel.
- Rooster ca 50 minuten in de oven tot de aardappel van binnen zacht en smeuïg is.
- Heerlijk om puur als lunch te eten of als bijgerecht bij het diner.
Video
Trefwoord Hasselback, Truffelolie, Zoete aardappel