Koken met Gabie

Pompoenen hamsteren voor de winter

Pompoenen hamsteren voor de winter

in Blog, Voeding en gezondheid 7 december 2013

De winter staat voor de deur. Het is nu bijna twee maanden geleden dat de eerste pompoenen zijn geoogst. We associëren de pompoen dan ook met de herfst. De pompoen: we zien hem graag bij Haloween, prachtig met een gezicht en een kaarsje erin. En de pompoensoep en taart laten we ons heerlijk smaken.

Waarom schrijf ik er dan over nu het bijna winter is? De pompoen kun je heel erg lang goed houden, afhankelijk van de soort tot wel zes maanden, mits bewaard bij 10-15 graden en bij voorkeur op een donkere plek. Zeker niet kouder, want onder de 8 graden bederft de pompoen sneller. Door het bewaren wordt de smaak van de pompoen alleen maar beter. De pompoen rijpt na. In de kamer staat de pompoen decoratief en is een aantal weken houdbaar. Of heb je een mooi plekje in de hal voor pompoenen in een mand? Controleer de pompoenen wel regelmatig en haal eventueel slechten er tussen uit.

Een pompoen smaakt goed in de winter en ervaar ik als een prettige afwisseling op de zwaardere ook lekker Nederlandse winterkost zoals spruiten en boerenkool. Pompoensoep is evengoed lekker met een rookworst.

Pompoenen zijn net als wortels rijk aan betacaroteen, dit is een krachtige anti-oxidant. De betacaroteen maakt ze zo mooi fel oranje. Pompoenen met een diepgele of donkergroene buitenkant bevatten meer betacaroteen dan lichtere exemplaren. Het lichaam benut betacaroteen om vitamine A te maken. Vitamine A is goed voor de ogen en is nodig voor groei en ontwikkeling. Verder bevat het vruchtvlees calcium, foliumzuur, ijzer en vitamine C en A.

De gewone pompoen en de groene pompoen, de Kabocha hebben een harde schil en zijn het best houdbaar. Mijn favoriete pompoen is de Kabocha. De Kabocha is een mooi groen wit gestreepte pompoen met een bijna nootachtige smaak. Ook wel kastanje smaak genoemd. Deze pompoen is daarom ook het meest geschikt voor zoete pompoengerechten zoals taart, cake, maar ook de pompoensoep ervan is verrukkelijk.

De gewone pompoen kan wel 45 kilo zwaar worden. Een favoriete en makkelijke groente voor de eigen moestuin. De gewone pompoen is wat minder sterk van smaak en kan in gerechten wel wat extra kruiden, zoals kerrie of gember gebruiken.

De Oranje Hokkaido is een kleine Japanse fel oranje pompoen met een zachtere schil. Mits biologisch kan de schil meegegeten worden. Deze pompoen is minder lang houdbaar. De oranje hokkaido is goed van smaak en makkelijk te bereiden.

Ons favoriete recept is pompoensoep met kerrie geserveerd met pompoenbrood. Ook lekker met rookworst of iets heel anders: rivierkreeftjes. Recept pompensoep met kerrie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *