Koken met Gabie

Pesto, 3 keer net wat anders!

Pesto, 3 keer net wat anders!

in Dips & Spreads, Recepten 11 augustus 2023

Pesto is het meest bekend gemaakt van basilicum, maar wist je dat je van zevenblad ook heerlijke pesto kan maken?

Vorig jaar had ik een proeverij georganiseerd bij de workshop “koken uit de moestuin” in bibliotheek de Klipper in Oosterbeek met 3 soorten pesto:

🌱 zevenblad
🌱 daslook
🌱 basilicum

De overige ingrediënten waren gelijk.
Het leuke: de zevenblad pesto werd meerdere keren het lekkerst gevonden.

Ik pluk liefst (on)kruid uit eigen tuin, waar je weet dat het schoon is. Blijf bij wildplukken uit de buurt van wegen, industrieterreinen of hondenuitlaat gebieden. Is de grond vervuild dan is ook de plant vervuild. Was de blaadjes goed schoon.

Met pesto maak je in een handomdraai een lekkere goede pasta maaltijd.

Pesto, 3 keer net anders!

Pesto is het meest bekend gemaakt van basilicum, maar wist je dat je van zevenblad ook heerlijke pesto kan maken? Tip: Gebruik eens geroosterde zonnebloempitten in plaats van pijnboompitten.
Ik pluk liefst (on)kruid uit eigen tuin, waar je weet dat het schoon is. Blijf bij wildplukken uit de buurt van wegen, industrieterreinen of hondenuitlaat gebieden. Is de grond vervuild dan is ook de plant vervuild. Was de blaadjes goed schoon.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Porties 4 porties

Ingrediënten
  

  • 20 gram basilicum of jong zevenblad of daslook
  • 30 g zonnebloem- of pijnboompitten
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 30 g geraspte pecorino
  • 1 theelepel citroensap
  • zeezout

Instructies
 

  • Rits en was de blaadjes van het zevenblad, basilicum of daslook.
  • Rooster de pitten in een droge koekenpan totdat deze lichtbruin zijn.
  • Gebruik bij de daslook pesto geen knoflook, want de daslook heeft zelf een knoflooksmaak. Pel bij zevenblad en basilicum de knoflooktenen en hak ze in grove stukken.
  • Pak een keukenmachine en maal blaadjes, knoflook, pitten, citroensap en pecorino tot een gladde massa. Je kunt ook een vijzel gebruiken.
  • Kies je lekkerste extra vierge olijfolie. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de juiste dikte ontstaat.
  • Breng de pesto op smaak met zeezout.
Trefwoord Basilicum, Daslook, Pesto, Zevenblad

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept