Ovenrisotto met spek en raapstelen
Met raapstelen maak je deze heerlijke ovenrisotto met spek. Extra feestelijk met wat eetbare gele bloemetjes van de raapstelen zelf en wat paarse dovenetel.
Risotto in de oven maken: dat is nog eens makkelijk!
De @ommuurdetuin is geopend. Wat heerlijk! Mijn oog viel op de prachtige mizuna met gele bloemetjes. Mizuna is een Japanse bladgroente met een mild peperige smaak. Het is familie van de raapsteel.
Bij de raapstelen/mizuna in de Ommuurde tuin zitten prachtige eetbare bloemetjes: de gele bloemetjes van de mizuna zelf en de paarse dovenetel. Dat geeft een leuke touch en extra smaak aan deze risotto.
Let op dat als je zelf dovenetel gaat wildplukken dat je dat in een schoon gebied doet en je de bloemen goed wast. Eet er niet teveel van, maar zie het als een kruid waar je een beetje van toevoegt.
De risotto is ook heerlijk met alleen de raapstelen, de oregano en wat knoflook of daslook.
Raapstelen
Raapstelen kondigen de lente aan! Raapstelen zijn de jonge plantjes van meirapen en koolrapen. De jonge groene blaadjes van de knollen worden geoogst. Raapstelen zijn ook wel bekend onder bladmoes of snijmoes.
Je kunt de blaadjes in pasta’s verwerken, stoven, soep van maken, rauw in een stamppot stampen of in de blaadjes in een lente salade doen.
In het seizoen zijn Hollandse raapstelen bij de meeste supermarkten te koop. Biologisch koop je ze goed bij Ekoplaza, Odin en direct van de boer laten bezorgen kan door Hofweb. Of wie weet zit er bij jou in de buurt ook een pluktuin?
Ovenrisotto met spek en raapstelen
Ingrediënten
- 6 plakken ontbijtspek
- 15 cm prei gewassen en fijngesneden
- 150 gram risotto rijst
- 450 ml groenten bouillon
- 200 gram raapstelen of mizuna raapstelen
- 2 blaadjes daslook of 1 kleine teen knoflook fijngesneden
- 1 dessertlepel verse of gedroogde oregano
- 50 gram geraspte kaas
- eetbare bloemetjes als je die toevallig hebt zoals de dovenetel of de bloemetjes van de raapstelen zelf.
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Bak de spek uit in een beetje olijfolie. Haal uit de pan, snijd in stukjes en doe weer terug in de pan.
- Voeg de prei toe aan het spek en bak zachtjes mee tot de prei glazig is.
- Voeg de daslook of knoflook en de oregano toe.
- Schep de risotto rijst erdoor heen en roer tot de korrels glazig zijn.
- Doe de risotto in een ovenschaal.
- Giet de bouillon eroverheen.
- Zet risotto 35 minuten in de oven.
- Kijk af en toe of er nog voldoende vocht bij zit en voeg anders wat water toe.
- Was de raapstelen en verwijder de worteltjes. Snijd de lange stelen in stukken.
- Neem de risotto uit de oven en roer de raapstelen. eventueel eetbare bloemetjes en de geraspte kaas erdoor.
- Zet de risotto nog 2-3 minuten in de oven tot de risotto beetgaar is, de kaas is gesmolten en de raapstelen iets geslonken.
- Breng op smaak met peper.
- Garneer met wat verse daslook, oregano en/of geraspte kaas.