Dahlsoep van mungbonen
Indiase dahlsoep van mungbonen met kombu (zeewier), komijnzaad en kurkuma. Heerlijk met de gember, rode peper en venkelzaad. Deze soep geeft je een enorme boost; is versterkend voor lichaam en geest.
Japanse dashi bouillon is traditioneel van kombu en tonijnvlokken getrokken. In deze soep gebruik je naast bouillon, kombu met komijnzaad en kurkuma.
Belangrijkste aan de dashi bouillon is dat de vijfde smaak “umami” is toegevoegd. Umami is de vijfde basissmaak naast zuur, zoet, zout en bitter en betekent ‘heerlijke smaak’.
Achchese bhojon kijie! (Eet smakelijk)
Wat zijn mungbonen?
De kleine, gedroogde zaden van de Vigna radiataplant. Familie van bijvoorbeeld de azukiboon en de kousenband. Van buiten fris groen, van binnen ivoorwit. Je koopt ze in Nederland altijd gedroogd. Groen of gepeld en gesplit als spliterwten, of beter gezegd als “dahl“.
Indiase dahlsoep van mungbonen met vegetarische dashi bouillon van kombu (zeewier), komijnzaad en kurkuma.
Ingrediënten
- 200 gram mungbonen
- 1 liter water
- 1 kombu reep zeewier
- 3 theelepels komijnzaad
- 1 cm geraspte verse kurkuma (geelwortel)
- 1 dessertlepel gedroogde koriander
- 1 dessertlepel venkelzaad
- 2,5 cm gember geraspt
- halve prei fijngesneden
- bouillon voor 1liter soep
- halve verse chilipeper fijngesneden
- zout en zwarte peper
- 1 hand verse koriander
Instructies
- Laat de mungbonen 6 tot 12 uur weken in een pan met ruim water.
- Giet het water af en spoel de mungbonen schoon.
- Doe de mungbonen in en een soeppan en voeg 1 liter water toe met de kombu, bouillon, kruiden, prei en peper. Laat circa 40-60 minuten koken tot de mungbonen zacht zijn.
- Verwijder de kombu uit de pan.
- Maak de soep voor het opdienen af met de verse koriander.
Notities
Heerlijk als maaltijdsoep of als snack.
Versterkt lichaam en geest. Ook versterkend en verwarmend bij koud weer.