Kip Tajine met sinaasappel en olijven
Dit recept komt uit een kookboekje van de wereldwinkel “Koken met de tajine” van Nelly Zwaan. Ik hou heel erg van koken, maar geniet ook als er voor me gekookt wordt!
Zoals vanavond, dan maakt Bart een van zijn favoriete recepten: kip tajine met rozijnen, olijven, sinaasappel en munt Dat wordt weer gezellig smullen vanavond.
Koken met de Tajine
Het heel langzaam garen is in de tajine essentieel. De gerechten worden doortrokken van heerlijke kruiden. De vorm van de deksel is functioneel. Tijdens het kookproces stijgt stoom op, komt tegen de deksel en valt als condens terug in de schaal. Het vocht houdt het voedsel sappig. Er is in een tajine nauwelijks vocht of vet nodig om te stoven.
Let op: week een ongeglazuurde Tajine vooraf in heet water
Als je een ongeglazuurde tajine een tijd niet gebruikt week hem dan een uurtje in heet water, voordat je ermee gaat koken. Smeer de tajine daarna in met olie en laat op een heel laag vuur voorverwarmen. Bij te hoge temperatuur verschillen loop je namelijk het risico dat de tajine knapt.
Sinaasappel
De sinaasappel geeft dit gerecht zowel een zoete smaak als net dat zuurtje wat de tajine zo lekker maakt.
Kies voor dit gerecht voor een biologische sinaasappel en het liefst uit Europa. Dat is gezonder en duurzamer. De schil van een gewone sinaasappel kan veel pesticiden bevatten en die was je er niet even af.
Kip Tajine met olijven, sinaasappel, rozijnen en munt
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 6-8 biologische kip drumsticks
- 2 gesnipperde uitjes
- 2 fijngehakte knoflookteentjes
- 1 mespuntje cayennepeper
- 100 gram groene olijven
- 100 gram rozijnen
- paar blaadjes verse munt
- 1 schoongeboende biologische sinaasappel in parten
- zout & zwarte peper
Instructies
- Verwarm de olijfolie in de tajine.
- Wrijf de kip in met zout en peper en leg de stukken kip in de olie. Laat ze een paar minuten kleuren en draai ze om.
- Voeg de gesnipperde ui, knoflook, cayennepeper en olijven toe.
- Laat de tajine drie kwartier zachtjes stoven.
- Schep alles om en voeg de rozijnen, munt en partjes sinaasappel toe.
- Laat de tajine nog een uur zachtjes stoven.
Serveertip
- Serveer met couscous en groente naar keuze, liefst van het seizoen.