Goudgele kikkererwten pannenkoek met kurkuma, zwart sesamzaad en bieslook
Smaakvolle pannenkoek van kikkererwtenmeel, kurkuma, zwart sesamzaad en bieslook. De kurkuma geeft de pannenkoek een mooie goudgele kleur. Lekker bij de lunch, als lichte avond maaltijd of als bijgerecht.
Deze pannenkoekjes zijn snel en makkelijk te maken, vegan en glutenvrij. De basis is meel en water. De kruiden geven de smaak. Heerlijk met de gemarineerde gegrilde witte kool met rode ui.
Waarom kikkererwten meel?
Variëren met eten is gezond, want geen enkel voedingsproduct bevat alle benodigde voedingsstoffen. Kikkererwten meel is zoals de naam al aangeeft, bonenmeel. Bonen zijn rijk aan eiwitten en minder rijk aan snelle koolhydraten zoals tarwe. Daardoor heb je langer een verzadigd gevoel. Het past ook goed in een glutenvrij of veganistisch dieet of als je wilt afvallen.
Kikkererwten bevatten fyto-oestrogenen, die ook wel als regulatoren van de oestrogeenbalans worden gezien. Lees meer hierover in het artikel Fyto-oestrogenen , natuurlijke regulatoren van de oestrogeenbalans van Rineke Dijkinga.
Kurkuma
Prachtig goudgele Kurkuma of is kurkuma eigenlijk oranje? Als je de geelwortel (verse kurkuma) breekt zie je een fel oranje kleur. Rasp je de wortel dan kleuren de vingers meteen oranje. Kurkuma wordt niet verwonderlijk ook gebruikt als natuurlijke verf.
Wie graag gerechten met kerrie eet, eet kurkuma. De kurkuma zorgt voor de gele kleur van de kerrie. Wist je dat kurkuma ook gebruikt wordt om mosterd mooi geel te kleuren?
Kurkuma wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. De smaak is warm, wat bitter en doet mij in de verte aan de vlierbes denken.
In oosterse landen is geelwortel medicijn en wordt onder andere gebruikt als ontstekingsremmer, bij huidaandoeningen, geelzucht en nog veel meer. De belangrijkste geneeskrachtige stof in Kurkuma is de curcumine. Verder is kurkuma rijk aan mineralen, vitamine C, E en K.
Goudgele kikkererwten pannenkoeken met kurkuma
Ingrediënten
- 150 gram biologisch kikkererwtenmeel
- 250 ml water
- 1 dessertlepel olijfolie
- snuf zout
- 1 theelepel kurkuma poeder
- 6 steeltjes bieslook
- 1 eetlepel zwart sesamzaad
- olie om in te bakken
Instructies
- Mix het kikkererwten meel met water, olie, zout en kurkuma tot een glad beslag.
- Roer de bieslook en sesamzaad door het beslag
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en schep een lepel beslag in de pan.
- Bak de pannenkoek aan beiden kanten goudgeel bruin.
Beleg bijvoorbeeld met:
- Roergebakken paksoi in soja saus.
- Zoetzure komkommer
- Atjar tjampoer
- Jouw favoriete hummus.