Fenegriek-wortel-kokostaart met een sinaasappel-kaneel topping
Heerlijke worteltaart met kokos en fenegriek en een topping van kokoscrème met sinaasappel en kaneel. Ruikt zo goed en smaakt goed!
Deze taart is glutenvrij en je hebt minder suiker nodig dan in een gewone worteltaart. In de topping gaat vrij veel kaneel. Lees in dit artikel “de ene kaneel is de andere nog niet” waarom ik voor Ceylon kaneel kies.
Dit recept ontwikkelde ik in 2016 toen ik meer zoet ging bakken met groenten en liefst ook nog glutenvrij en met minder suiker. Vandaag zoek ik een recept voor een taart met sinaasappel en wel wat power passend bij het winterweer; ik heb hem gevonden.
Wat is fenegriek?
Een van mijn passies rondom voeding zijn kruiden. Kruiden geven smaak aan je eten en hebben vaak geneeskrachtige eigenschappen. Indrukwekkend hoe een kleine hoeveelheid van een kruidenplant zoveel invloed kan hebben op je lichaam of geest. Alles gebruik ik met mate, want ik ben geen natuurgenezer en maak er vooral gebruik van als huis en tuin toepassing.
Ik geniet ervan om te ontdekken welke kruiden er zijn, wat je ermee kan koken en waarvoor je ze kan toepassen. Daarom geniet ik er ook van om tijd te nemen voor de inkopen.is Dit keer sta ik in een mooie reformwinkel voor een enorme schap met kruiden. Welke kruiden ken ik nog niet of gebruik ik nog niet in de keuken. Mijn blik valt op fenegriek. Fenegriek kaas smaakt me heel erg goed. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Wat zou je nog meer kunnen met fenegriek? lees het antwoord hier in de blog “Sterk met fenegriek” met uitleg over de eigenschappen en nog meer recepten.
Fenegriek-wortel-kokostaart met een topping van kokoscreme en kaneel
Ingrediënten
- 350 gram gewassen en gesneden wortel
- Sap van 1 sinaasappel
- 5 cm gember
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 banaan
- 50 gram rietsuiker
- 6 eieren
- 150 gram kokosrasp fijn (kokosrasp kun je in grotere hoeveelheden kopen in een Aziatische of Turkse winkel)
- 3 theelepels kaneel
- 8 gram Dr Oetker bakpoeder Dr Oetker bakpoeder is glutenvrij, maar kan sporen van gluten bevatten. Is daarom niet geschikt bij coeliakie. Kies bij coeliakie voor wijnsteenbakpoeder.
- 2 eetlepels fenegriekzaad
Voor de topping
- 200 gram geconcentreerde cocoscreme-santen
- sap van 1 biologische sinaasappel
- geraspte biologische sinaasappelschil
- 2 eetlepels rietsuiker
- 2 eetlepels Ceylon kaneel Lees in dit artikel "de ene kaneel is de andere nog niet" waarom ik voor Ceylon kaneel kies.
Instructies
- Kook de wortels in het sinaasappelsap beetgaar met geraspte gember en 2 el kokosolie.
- Doe de beetgare wortel, suiker en de banaan in de blender. Voeg 1 ei toe en blender het tot 1 massa. Voeg dan ei voor ei toe en blender deze erdoor.
- Doe de kokosrasp, kaneel en bakpoeder in een grote kom en meng goed door elkaar.
- Voeg dan het beslag uit de blender toe aan de droge bestanddelen in de kom. Meng met een spatel goed door elkaar. Houd het geheel luchtig.
- Voeg dan het fenegriekzaad toe en meng dit luchtig door het beslag.
- Bak in 45 minuten op 180 graden gaar in de oven.
Het maken van de topping:
- Rasp de sinaasappel en bewaar de geraspte schil. Pers de sinaasappel uit.
- Smelt het blok kokos in een pannetje met het geperste sinaasappelsap. Haal van het vuur af. Roer goed door tot een romige massa ontstaat.
- Blijft het geheel na smelten te stevig voeg dan nog sinaasappelsap toe. Meng nu 1 el suiker en sinaasappelschil erdoorheen en 1 tl kaneel.
- Verdeel de crème over de taart. Meng nu de overige kaneel met 1 el rietsuiker in een kommetje en strooi over de taart met een zeef.