Koken met Gabie

Couscous salade met feta, ras el hanout en ingelegde rode ui

Couscous salade met feta, ras el hanout en ingelegde rode ui

in Diner, Lunch, Recepten, Soep & Salades 28 juni 2023

Deze lekkere en makkelijk te maken couscous salade is ideaal voor zomeravonden als je niet te lang in de keuken wil staan. Lekker met de sinaasappeldressing, ras el hanout,  feta en ingelegde rode ui.

 

Je kan variëren met de groente en fruit. Je kan alles rauw in de salade verwerken, maar er ook voor kiezen om groente en fruit eerst te grillen. Net waar je zin en tijd voor hebt en wat je lekker vindt. 

We nemen deze salade graag mee voor op de boot of maken er een feestelijke lunch van met vrienden of eten het als lichte maaltijd in de avond.

 

 

Ui marineren in rode balsamico azijn

In dit recept marineer je de rode ui 10 minuten in rode balsamico azijn. Door het marineren in azijn verzacht je de sterke uiensmaak. De uien krijgen meer een friszuur accent. Door een goede balsamico azijn te gebruiken verrijk je de smaak. Je kan uien ook vooraf marineren in een potje zodat je altijd wat op voorraad hebt.  Kijk eens op het recept voor ingelegde (pickled) rode uien.

Sinaasappeldressing met honing en ras el hanout

Sinaasappeldressing met honing en ras el hanout is lekker bij  couscous salades, maar ook bij een frisse zomerse salade met feta en zalm of ham. Het is een lekkere en simpele dressing met maar vier ingrediënten; olijfolie, sinaasappelsap, honing en ras el hanout. Klik hier voor het recept.

Geroosterde kikkererwten

Bij deze salade smaken geroosterde kikkererwten erg goed. De kikkererwten zijn 30 minuten geroosterd in de oven met wat peper, zout en gerookte paprikapoeder.

 

 

 

 

 

 

Lekker en gezond leren koken

Wil je meer inspiratie om lekker en gezond te koken? Boek een kookworkshop met familie, vrienden of collega’s voor een kookworkshop in huiskamersfeer in het mooie Heveadorp.

Couscous maaltijdsalade met feta en ras el hanout

Deze lekkere en makkelijk te maken couscous salade is ideaal voor zomeravonden als je niet te lang in de keuken wil staan. Lekker met de sinaasappeldressing, ras el hanout , feta en ingelegde rode ui.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Salade
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 rode ui geschild en in halve ringen gesneden
  • 1 eetlepel rode balsamico
  • 200 gram couscous
  • 1 mespunt kaneel
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 snuf zout of bouillon
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 12 olijven
  • 4 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
  • 2 mandarijnen geschild, partjes doormidden gesneden
  • 2 nectarines gewassen en gesneden
  • halve komkommer gewassen, eventueel geschild en gesneden
  • 2 tomaten gewassen, in stukjes gesneden
  • 130 gram feta
  • 4-6 eetlepels sinaasappeldressing met ras el hanout Klik hier voor het recept.
  • verse kruiden zoals munt, oregano, bieslook of peterselie om te garneren gewassen
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

Ui Marineren

  • Doe de rode ui in een saladekom en schenk daarover de rode balsamico. Laat het 10 minuten staan.

Couscous bereiden

  • Breng 200 ml water met een scheutje olijfolie, een mespunt kaneel en wat zout of een klein beetje bouillon aan de kook. Zet het vuur uit. Voeg de couscous, rozijnen , stukjes gedroogde abrikoos en olijven toe en laat 5-10 minuten wellen. Maak de couscous los met een vork.

Couscous salade maken

  • Voor een mooie presentatie kun je wat fruit, groenten en feta apart houden en eroverheen strooien in plaats van door de salade mengen.
  • Voeg de stukjes komkommer, mandarijn, nectarine, tomaat toe aan de ingelegde uien.
  • Voeg vervolgens de couscous met rozijnen en olijven toe en meng alles door elkaar.
  • Brokkel de feta door de salade.
  • Schenk de dressing over de salade en meng erdoorheen.
  • Garneer met de verse kruiden en bestrooi met een beetje peper en zout.
Trefwoord couscous, ras el hanout, salade

Foodphotography

Bart schildert het roze huis in Oosterbeek. Foto: Martine Siemens

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door mijn partner Bart McLeod, Schilder en Beeldhouwer in Doorwerth. Bart test bijna al het eten, soms ook de recepten en maakt de foto’s. We hebben er samen plezier in om jou te inspireren.

Ook lekker en gezond