Marokkaanse couscous salade met appel en sinaasappeldressing
Wat mij betreft is deze couscous salade helemaal comfy met een sinaasappeldressing gekruid met Ras El Hanout en gezoet met honing. De Hollandse appel geeft de salade een frisse bite en smaak. De rozijnen zorgen voor extra zachtheid. De feta en de pompoenpitten maken de salade helemaal af. Krijg je er al zin in?
In de maand januari verlangen we allemaal wat meer naar comfy food. Eten waar je mee weg kan kruipen bij de kachel. Dat hoeft niet altijd een warme maaltijd te zijn. Het zit hem wat meer in de verwarmende smaken, zoals kaneel, kardemom, sinaasappel en gember.
Ras El Hanout kruidenmix
De Noord-Afrikaanse naam Ras el Hanout betekent ‘het beste van de winkel’. De precieze samenstelling kan variëren van familie tot familie. Deze warme, rijke melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals kaneel en gember. Heerlijk in Marokkaanse gerechten zoals tajines, couscous en op vlees. bron: Euroma
Ik maak graag gebruik van de kruidenmixen van Jonnie Boer, omdat er alleen maar kruiden in zitten en geen onnodige toevoegingen, ook geen zout.
Glutenvrij
Dit recept kun je eenvoudig glutenvrij maken door maïs couscous te gebruiken.
Vegan
Je maakt de couscous salade vegan door vegan feta te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar een vegan feta op basis van kokos zoals Violife Greek White Block 172g. Deze is vrij van zuivel, lactose, soja, gluten en noten.
Marokkaanse couscous salade met appel en sinaasappeldressing
Ingrediënten
- 300 gram volkoren couscous mais couscous voor glutenvrij
- 2 eetlepels rozijnen
- 2 Hollandse appels
- 2 eetlepels feta
- 1 eetlepel pompoenpitten
Sinaasappel dressing met Ras El Hanout
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 2 theelepels honing
- 1 sinaasappel geperst
- 1 theelepel Ras El Hanout kruidenmix bijvoorbeeld de kruidenmix van Jonnie Boer
- peper en zout
Instructies
- Breng 300 ml water met een klein beetje zout aan de kook. Haal het water van het vuur. Voeg de couscous toe. Roer even door. Laat de couscous wellen.
- Maak een dressing van de olijfolie, sinaasappelsap, honing en Ras El Hanout.
- Breng de dressing op smaak met peper en zout.
- Was de appels en verwijder het klokhuis.
- Snijd de appels in stukjes.
- Maak de gewelde couscous los.
- Voeg de appelstukjes en de rozijnen toe en meng ze door elkaar.
- Giet de dressing over de salade.
- Verkruimel de feta over de salade.
- Strooi de pompoenpitten over de salade.