Wat een weer was het gisteren met stortbuien en onweer. Om te voorkomen dat net als vorig jaar de zwarte bessen eraf waaien en takken breken heb ik voor de bui, alle bessen geoogst. Het is ruim een pond bessen. Daar kun je 3 à 4 potten heerlijke jam van maken.
Zwarte bessen zijn heel sterk van smaak. Persoonlijk vind ik de zwarte bes te sterk van smaak om puur te eten, maar heerlijk in jam. De appel in de jam verzacht de smaak van de zwarte bes. Limoen geeft de jam een fris zuurtje. Limoen en appel bevatten veel pectine. Pectine heeft een bindende werking. Dat is handig voor de jam.
Deze jam is heerlijk op een broodje, lekker in de yoghurt, te gebruiken in een dressing voor een salade of als topping voor een cake of taart.
Zwarte bessenjam met appel
Zwarte bessen zijn heel sterk van smaak. Persoonlijk vind ik de zwarte bes te sterk van smaak om puur te eten, maar heerlijk in jam. De appel in de jam verzacht de smaak van de zwarte bes. Limoen geeft de jam een fris zuurtje. Limoen en appel bevatten veel pectine. Pectine heeft een bindende werking. Dat is handig voor de jam.