Zwarte bessenjam met appel
Wat een weer was het gisteren met stortbuien en onweer. Om te voorkomen dat net als vorig jaar de zwarte bessen eraf waaien en takken breken heb ik voor de bui, alle bessen geoogst. Het is ruim een pond bessen. Daar kun je 3 à 4 potten heerlijke jam van maken.
Zwarte bessen zijn heel sterk van smaak. Persoonlijk vind ik de zwarte bes te sterk van smaak om puur te eten, maar heerlijk in jam. De appel in de jam verzacht de smaak van de zwarte bes. Limoen geeft de jam een fris zuurtje. Limoen en appel bevatten veel pectine. Pectine heeft een bindende werking. Dat is handig voor de jam.
Deze jam is heerlijk op een broodje, lekker in de yoghurt, te gebruiken in een dressing voor een salade of als topping voor een cake of taart.
Zwarte bessenjam met appel
Benodigde materialen
- 3-4 Schone jampotten voor 350 gram jam
Ingrediënten
- 500 gram gewassen zwarte bessen
- 500 gram geleisuiker
- halve limoen biologisch
- 1 appel biologisch
Instructies
- Doe de gewassen zwarte bessen in een pan.
- Voeg de geleisuiker toe.
- Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in stukjes en voeg ze toe.
- Was de limoen. Snijd de limoen doormidden en voeg hem toe.
- Breng het geheel aan de kook.
- Laat 10 minuten doorkoken tot de appel zacht is.
- Verwijder de limoenstukken.
- Staafmix eventueel de jam voor een gladdere jam zonder stukjes.
- Doe de jam in de schone jampotten.
- Laat de jam afkoelen.
Meer zoet & hartig
Bosbes citroen cupcakes
Zin om iets lekker te bakken: iets met een vleugje frisheid en wil je niet te lang in de keuken staa...
Frittata bietenmuffins met fenegriek
De eiermuffins kennen jullie vast al. Je kunt er eindeloos mee variëren. Deze variant ontstond tijde...
Lemon curd (vegan)
Lemon curd en dan een heerlijke vegan versie ! Yummy Ben jij er ook zo dol op? Heerlijk op cakes, ta...
Bietentaart met zachte geitenkaas
Vandaag een recept voor een heerlijk hartig bietentaartje met geitenkaas op smaak gebracht met karwi...
Gingerbread Men
Ginger bread man! Superleuk om met kinderen te maken. Ze zijn heerlijk. Gemaakt met volkoren speltme...