Koken met Gabie

Weet jij wat a2melk is? (blog 2)

Weet jij wat a2melk is? (blog 2)

in Blog, Voeding en gezondheid 19 februari 2016

Wat is a2melk?

Het is alweer even geleden dat ik hoorde van A2melk.  Wat zou dat zijn?  Weer iets nieuws uitgevonden door de voedingsindustrie en waarom heet het A2?  De enige associatie, die ik bij a2 had was een snelweg. Al snel kwam ik erachter dat het te maken heeft met het type eiwit in melk en dat de naam A2melk in Nederland nog redelijk ongewoon is, maar in andere landen al heel gewoon.

Uit de vorige blog “Is zuivel wel of niet gezond” blijkt al dat er grote verschillen zijn in zuivel. De wijze waarop de melk is verkregen maakt veel uit voor hoe gezond het product uiteindelijk is. En ook met zuivel geldt dat wat voor de een gezond is voor de ander slecht kan zijn.

A2melk laat zien dat er nog meer verschillen zijn.

Melk van oude rassen is anders

Bij overgevoelige reacties op melk wordt snel gedacht aan een lactose intolerantie, maar een allergische reactie of intolerantie heeft niet altijd te maken met lactose. Het is vaak het eiwit caseïne in de melk, die een allergische reactie veroorzaakt. Vaak kan iemand, die gevoelig is voor koemelk wel zure producten, zoals yoghurt, kefir en karnemelk eten of drinken. Door de voorvertering (fermentatie) in deze producten bevatten ze weinig caseïne.

Koemelk bevat dus het eiwit caseïne. De meeste koemelk, die wij in Nederland nuttigen bevat het eiwit caseïne A1type. Vooral dit type eiwit zou bij koemelkallergie de allergische reactie veroorzaken. Dit eiwittype is ook geen oorspronkelijk eiwit van koeienmelk, maar is later ontstaan in de melkveehouderij. Bij Oude rassen bevat koemelk caseïne type A2 net als in geiten- of schapenmelk.

Caseïne type A1 is slijmvormend en kan hinder geven in luchtwegen als je hier gevoelig voor bent. Er is nog discussie en onderzoek in hoeverre caseïne A1 type eiwit ook andere medische klachten veroorzaakt.

Vroeger bevatte koemelk van oude rassen caseïne typeA2 net als geiten en schapenmelk. Type A2 geeft minder snel een reactie en is niet slijmvormend. Guernsey en Jersey koeien produceren nog steeds A2 melk, maar ook blaarkoppen kunnen A2 melk geven. Inmiddels is er op de Nederlandse markt hetzij beperkt A2 melk te koop.

Veder is caseïne in rauwe melk ongebroken, intact, maar in gepasteuriseerde melk is deze gebroken, beschadigd. Het gebroken zijn van het eiwit kan ook sneller een overgevoelige reactie geven. Rauwe melk is weer helemaal in. Rauwe melk mag niet zondermeer verkocht worden in verband met gevaarlijke bacteriën, maar het heeft als voordeel dat eiwitten intact zijn en het melkzuur nog bacteriën bevat, die helpen de melk te verteren.

Biologische zuivel

Zelf eet en drink ik zuivel van de biologische boerderij Veld en Beek uit Renkum. De blaarkoppen staan op de Veluwe, hebben alle ruimte, zijn gehoornd, eten biologisch, verschillende soorten en kruiden, dus heel gevarieerd. Een groot deel van deze melk is A2 melk.

Veld en Beek maakt zelf haar zuivelproducten. De zuivel wordt op een lagere temperatuur gepasteuriseerd. De eiwitten blijven intact. Ik ben gevoelig voor gewone koemelk, maar kan deze biologische koemelk goed verdragen. Toch kies ik door het verleden zoveel mogelijk voor zure producten en geniet het meest van de biologische karnemelk, yoghurt, kefir, roomboter en soms slagroom van Veld en Beek.

Leverancier van calcium, vitamine B2 en aminozuren

Zuivel van de koe is naar mijn inzicht nog steeds een goede leverancier van calcium, vitamine B2 en eiwitten(aminozuren) mits het op een zo natuurlijk mogelijke wijze is verkregen en bij voorkeur van een ouder koeien ras zoals de Guernsey, Jersey koeien en de blaarkoppen. Wel combineer ik zuivel met fruit en granen, zodat calcium beter opgenomen kan worden. Bij ons thuis nemen we ook vaak geitenproducten, die makkelijker verteerbaar zijn en caseïne Type A2 bevatten.

Mijn bevindingen tot nu toe over zuivel heb ik in drie blogs opgeschreven. Dit is de tweede blog. De eerste blog is “Is zuivel wel of niet gezond“.  Wat goede alternatieven zijn voor melk lees je in de derde blog over zuivel “Goede alternatieven voor zuivel”

Vond je deze blog interessant dan is het leuk als je het deelt.

Weet je meer over dit onderwerp of ben je het niet eens met de inhoud laat het dan weten. Graag ga ik met je in gesprek om van elkaar te leren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *