Venkel kippensoep met witte bonen, paprika en oregano
Romige frisse soep voor de zomerdagen. Dit is een lekkere en gezonde soep met verse oogst knolvenkel en roseval aardappel. Deze soep kan je goed eten als lichte maaltijd of als lunch.
De anijsachtige smaak maakt de soep friszoet, de oregano geeft net wat meer een Italiaans gevoel en de knoflook en prei geven de nodige pit aan de soep. De aardappels binden de soep en maken deze extra romig. Dankzij de roomboter is het niet meer nodig room toe te voegen. De bonen, kipstukjes en paprika zorgen voor een aangename bite en maken de soep af. De paprika geeft ook een beetje kleur aan de soep, want het oog wil ook wat.
De soep zit boordevol vitamines en is voedzaam dankzij de aardappel en de bonen. De kippenbouillon en de venkel zorgen ervoor dat deze soep een echte oppepper is.
Knolvenkel
Venkel heeft een delicate aromatische anijsgeur. De smaak is friszoet. Gegaarde venkel is tongstrelend en smelt op de tong, rauw heeft de venkel wat meer pit.
Snij voor gebruik het kontje af en indien nodig bruin gekleurde randjes van de buitenste rok of een groezelige hele bladsteel. Als je de venkel door midden snijdt, kan je eventueel de harde kern er uitsnijden.
Voedingsstoffen
Venkel is licht verteerbaar. Het bevat relatief veel vitamines B en C. Het is een bron van mineralen waaronder calcium, magnesium, fosfor en zink. In de oudheid werd venkel onder andere bij de Indiërs en Chinezen al gebruikt als keuken- en geneeskrachtig kruid.
Bron: Hofweb
Venkel kippensoep met witte bonen, paprika en oregano
Ingrediënten
- 40 gram roomboter
- 1/2 prei gewassen en gesneden
- 1 teen knoflook geschild en gesneden
- 1 venkel kern verwijderd, gewassen en gesneden
- 2 aardappels geschild, gewassen en gesneden
- 150 gram witte bonen voorgekookt
- 1/2 paprika zaad verwijderd, gewassen en in klein stukjes gesneden
- 1 eetlepel oregano
- 750 ml kippenbouillon met kip getrokken van kipfilet of kant en klaar
- Peper en zout
- tuinkruiden voor garnering
Instructies
- Smoor de prei met de knoflook in de roomboter glazig en zacht.
- Voeg de venkel, aardappel en oregano toe en bak en paar minuten mee.
- Voeg de bouillon toe zonder de kip stukjes en breng aan de kook.
- Laat de soep ca 10 minuten zachtjes koken totdat de venkel en aardappel gaar zijn.
- Pureer de soep met de staafmixer.
- Voeg de bonen toe en paprika toe en breng de soep tegen de kook aan en laat even goed opwarmen.
- Serveer de soep en garneer met wat verse tuinkruiden.