Tjap Tjoy met kip en verse peultjes
Tjap tjoy met kip, nieuwe oogst verse peultjes en taugé. Tjap tjoy is een favoriet gerecht bij ons. Nu hebben we tijd gemaakt voor een foto en delen we het recept graag met jullie.
Het recept is 10 jaar terug getest en aangepast in de challenge “wereldgerechten koken zonder pakjes en zakjes”.
Vandaag maken we de Tjap tjoy met nieuwe oogst van jonge verse peultjes, taugé en een restje bloemkool. Tjap Tjoy is namelijk een ideaal gerecht om restjes groenten mee op te maken.
Wat is Tjap Tjoy eigenlijk?
Tjap betekent gemengd en Tjoy betekent groenten. Dus tjap tjoy staat voor gemengde groenten. Ik maak Tjap tjoy graag met kip of met garnalen. Je kunt vlees, vis, schaal- of schelpdieren ook weglaten en pinda’s of noten toevoegen. De basis van tjap tjoy is de groenten wokken en kort koken in kippenbouillon. Of en hoeveel kruiden je gebruikt is naar smaak. In dit recept is gekozen voor verse gember, rode peper en wat ketjap.
Avondje Chinees tafelen
Heb je zin in een hangavondje met Chinees eten dan kun je Chinees afhalen bij een restaurant, maar met een paar eenvoudige recepten kun je Chinese gerechten ook zelf maken. Onze favorieten zijn Bapi pangang, Tjap Toy en Foe Yong Hai. Het recept voor de Babi pangang volgt binnenkort.
Wat mij opvalt in de Chinese keuken is dat ketjap, gember, tomatenpuree en rode peper basisingrediënten zijn. De gerechten zijn zowel zoet als zout en soms ook pittig.
Tjap tjoy met garnalen
Een oude foto van onze Tjap tjoy met garnalen, broccoli, wortel en de komkommer net als de taugé op het eind heel kort meegebakken.
Tjap Tjoy met kip, verse peulen en taugé
Benodigde materialen
- Wok
Ingrediënten
- 250 gr kipfilet op kamertemperatuur, in blokjes gesneden en bestrooid met peper en zout
- 1 rode ui geschild, gesneden
- 1 rood pepertje zaden verwijderd en fijngesneden
- 2 tenen knoflook
- 125 gr taugé ondergedompeld in kokend water en afgespoeld *
- Handvol bloemkoolroosjes gewassen
- 250 gram verse peulen gewassen, gerangd
- 1 cm verse gember
- 250 ml sterke kippenbouillon
- 1 a 2 el ketjap manis of aminos
- olijfolie om in te bakken
Instructies
- Verhit de olie in de wok.
- Wok de kipfiletstukjes in een paar minuten rondom bruin en gaar. Haal de kip uit de pan en zet apart.
- Wok in het kipvet een paar minuten de gesnipperde ui, knoflook en rode peper.
- Doe dan de peultjes en bloemkool erbij. Roerbak ca 5 minuten.
- Doe de geraspte gember, ketjap en kippenbouillon erbij en breng aan de kook.
- Laat het sudderen tot de peultjes en bloemkool knapperig gaar zijn.
- Doe dan de taugé en laat dit nog twee minuten meebakken.
- Serveer direct. Zorg dat de taugé en groenten fris blijven.
- Serveer met witte rijst of noodles.
- Lekker erbij: kroepoek en komkommer
Notities
- Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.
Ook lekker en gezond
Asperges, het witte goud
Asperges, het witte goud.Heerlijk met de knoflooksmaak van daslook en bij de zalm een yoghurt dille...
Knolselderij frietjes met paprika knoflook smaak
Deze knolselderij frietjes met paprika en knoflooksmaak zijn wel erg lekker, of je ze nu als lunch,...
Noedel soep met geroosterde bloemkool, sesam en aminos
Recept voor noedel soep met geroosterde bloemkool, sesam en aminos. Bloemkool met sesam en aminos is...
Spruitjes roergebakken met walnoot, spek en zongedroogde tomaat.
Heerlijke roergebakken spruitjes met walnoot, spek en zongedroogde tomaat. Zo kun je alles lekker ma...
Nasi goreng met gebakken ei
Nasi goreng met verse groenten en een gebakken ei. In dit recept kruid je de nasi goreng zelf dus zo...