Spinazie of stridolo omelet met kaas
Niet zomaar een omelet, maar een omelet gevuld met gestoofde spinazie of stridolo en gesmolten kaas uit de oven. Een heerlijk gerecht met nieuwe oogst voor de lunch of voor een lichte avondmaaltijd.
Nieuwe oogst spinazie of stridolo
Nieuwe oogst dat kan inderdaad de blaassilene zijn, die in Italië stridolo wordt genoemd. Dit is een frisse Italiaanse groente, knapperig als peultjes, die het goed doet in onze tuin. Leuk om te zaaien en te proberen! Maar je kan dit recept ook gewoon met verse spinazie maken, hoe verser, de spinazie hoe beter.
Wat is blaassilene-stridolo-silene vulgaris?
Ik heb de blaassilene ontdekt via de tuinen van MergenMetz uit Doorwerth. Ik had geen idee wat het was en heb het uit nieuwsgierigheid gezaaid. Dat het zo’n heerlijke groente en mooie plant zou worden is ver boven mijn verwachting. Er komen ook nog prachtige bloemetjes aan. Wat mij betreft wordt dit een gewone Hollandse groente.
MergenMetz schrijft het volgende over blaassilene:
Wat we in de Lage Landen als – vrij zeldzame – wilde plant of onkruid ervaren, is elders een gecultiveerde groente.
In april worden de eerste jonge scheuten al geoogst. Tot ze bloemstengels gaan vormen. Zeer jonge kunnen zo in een salade worden gebruikt; dat is overigens niet gangbaar. Niet te veel, want ze bevatten, net als bonen, saponinen. Dus even koken is beter. Bovendien zijn ze rauw niet zo smakelijk; een groensmaak, misschien iets van drop.
Maar verwarmd in risotto, pastagerechten of omeletten zijn ze niet te versmaden. Een heerlijk aromatische geur en smaak komt vrij, die iets van citrus heeft. In veel bronnen spreekt men van de geur en smaak van peultjes.
lees meer op de site van MergenMetz over blaassilene
Spinazie of stridolo omelet met kaas
Benodigde materialen
- ovenbestendige koekenpan
Ingrediënten
- 2 handen vol spinazie of stridolo
- 1 rode ui biologisch, fijngesneden
- 1 teen knoflook gehakt
- 2 eieren
- 3 takjes verse oregano of 1 dessertlepel gedroogde oregano
- 1 scheut melk
- 40 gram geraspte kaas
- kruidenzout
- peper en zout
- olie om in te bakken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Groenten smoren
- Was de stridolo goed. Ris de blaadjes van de stelen.
- Fruit ui en knoflook in een beetje olijfolie glazig in de koekenpan.
- Voeg de stridolo toe en smoor ca 2-3 minuten mee tot de blaadjes iets geslonken zijn.
- Zet het vuur uit en breng de stridolo op smaak met peper en zout. Haal de stridolo met ui uit de pan en zet apart.
Omelet bakken
- Klop de eieren met een snuf kruidenzout, peper en een scheut melk los.
- Doe wat olie in de ovenbestendige koekenpan en laat warm worden.
- Voeg het eimengsel toe.
- Laat de omelet op rustig vuur garen.
Omelet met stridolo en kaas
- Als de bovenkant indroogt, leg je de gestoofde stridolo met ui in het midden.
- Klap de omelet dubbel over de blaassilene of klap beiden zijden naar het midden.
- Zet het vuur uit.
- Verdeel de geraspte kaas over de stridolo omelet.
- Zet de stridolo omelet ca 5 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.
Ook lekker en gezond
Tuinbonen salade met bonenkruid en geroosterde paprika
Reikhalzend kijk ik elk jaar uit naar de nieuwe oogst tuinbonen om deze salade te maken met geraspte...
Geitenkaassalade met cranberrycompote
Recept geitenkaassalade met honing en cranberrycompote. De combinatie van cranberrycompote met de ro...
Geroosterde pastinaak mosterdsoep met karwijzaad
Met maar 5 ingrediënten en wachttijd om te roosteren zet je in een mum van tijd deze heerlijke pasti...
Griekse salade
Heerlijke Griekse salade voor lunch of lichte maaltijd. Lekker met vers afgebakken broodjes.
Knolselderij linzensoep
Heerlijke stevige rode linzensoep met de aromatische smaak van knolselderij. Lekker met tijm, rozema...