Koken met Gabie

Soja in Spelt-brood!?

Soja in Spelt-brood!?

in Blog, Voeding en gezondheid 12 augustus 2014

Brood van de warme bakker beschouw ik altijd als een puur en eerlijk voedingsmiddel. De echte warme bakkers, bakkers die zelf hun brood bakken zijn steeds schaarser. Brood wordt vaak groot ingekocht en het verschil tussen het brood bij de supermarkt en het brood bij de kleine bakkerswinkel is steeds kleiner.

Mijn vader is bakkerszoon en bakte thuis altijd zelf brood. Heerlijk! Echt brood. Ik weet niet beter dan dat brood in de basis bestaat uit granen, gist, vet en water. Eventueel kun je zaden, gedroogd fruit en andere lekkernijen toevoegen. Het gistproces is essentieel voor een goed brood.

Als ik nu vraag naar de ingrediënten van een brood ben ik soms verbaasd wat er allemaal nodig lijkt te zijn? Waarom? Waarom is brood niet gewoon brood?

Het allerergste vind ik de opmars van sojabloem in ons brood. Sojabloem is goedkoop. Granen worden steeds duurder. In verband met allergie eten wij geen soja. Tot mijn schrik en verbazing krijg ik bij steeds meer warme bakkers te horen: “Er zit overal sojabloem in”. De verkoopsters zijn meestal al net zo verbaasd als ik.

Speltbrood is populair. Spelt klinkt heel erg puur en eerlijk. We eten het, omdat het een oergraan is. Wist je dat zelfs in speltbrood, sojabloem wordt gedaan? Speltmeel is duurder geworden en niet aan te slepen. Ik vermoed dat de echte bakker zijn klanten toch speltbrood aan wil bieden en er ook wel wat (extra) aan verdienen. Dus je eet vaak niet alleen spelt, maar ook soja.

Is dat dan erg, sojabloem? Soja is toch al net zo populair als spelt? Soja wordt gepromoot. Soja is er in overvloed en er is dan ook een groot belang bij om dit aan de man te brengen als een gezond product. Soja heeft ook goede eigenschappen. Het bevat essentiële aminozuren (eiwitten, die we nodig hebben, maar niet zelf aan kunnen maken). Soja bevat ook fyto-oestrogenen. Dit zijn bio-identieke hormonen, die ons eigen hormoonstelsel beïnvloeden.  Daarover wordt gezegd dat het de kans op prostaatkanker vermindert en helpt in de overgang. Leuk die marketing teksten. Helaas is het zo dat er nog volop onderzoek is naar het effect van soja op de gezondheid. Veelvuldig gebruik in de kinderjaren en in de pubertijd wordt afgeraden. Waarom? Juist door de fytro-oestrogenen. De pubertijd kan worden versneld, waardoor meisjes op hele jonge leeftijd borsten ontwikkelen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vrouwen onvruchtbaar kunnen worden, mannen minder sperma aanmaken en hun gedrag kan veranderen (bron: het gevaar van soja).

Zonder het te weten eet je als je dagelijks brood eet, dagelijks een portie soja. Niet alleen jij, maar ook je kinderen. We hebben nog onvoldoende beeld van het effect op onze gezondheid en die van onze kinderen.

Hoe kan dit? Mag dit? Het voedingscentrum maakt zich druk over superfoods. Mensen zouden het idee hebben dat ze niet zonder kunnen. Dit betreft maar een hele kleine groep mensen en de superfoods kunnen geen kwaad. Ze maken je wat armer.  Waarom is er geen controle op wat bakkers in ons brood stoppen? Van het voedingscentrum mag ik 6 tot 8 sneeën brood op een dag eten, mijn dochters 3 tot 5. Hoeveel soja krijgen wij dan dagelijks binnen?

Ingrediënten moeten vermeld worden. We willen graag weten wat we eten. Goede regelgeving. Helaas: voor voedingsmiddelen, die maar een dag houdbaar zijn en dezelfde dag verkocht moeten worden is er een uitzondering. Voor deze voedingsmiddelen is het niet nodig de ingrediënten te vermelden.

Soja is van oorsprong een giftige plant. Alleen door bepaalde bewerkingen wordt het eetbaar gemaakt. Aziaten maken al veel langer gebruik van soja, maar met mate en veelal gefermenteerd. Hier zitten geen eiwitten meer in en ook geen fyto-oestrogenen. De sojaproducten, die wij eten zoals bloem en toetjes van soja zijn niet gefermenteerd. In beginsel is soja geproduceerd als veevoer wat in mijn ogen ook al niet wenselijk is. Nu eten wij zonder het te weten massaal soja. Door voedingsbewegingen denkt een groep zelfs gezonder te eten met soja-producten dan met pure en eerlijke biologische zuivel van de koe, geit, kameel of paard.

Bizar hoe de voedingswereld beïnvloed wordt door marketing en economie. Eng dat we ondanks alle regelgeving momenteel experimenteren met onze kinderen.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. De warme bakker in Akkrum vroegen we naar brood zonder soja. De bakker kwam van de bakkerij naar de winkel en keek verbaasd. Sojabloem? Dat soort spul gebruiken we hier niet! Al het brood is zonder soja. Gelukkig de echte warme bakker bestaat nog! Wat doen wij? Zelf bakken met biologisch meel van de molen of verhuizen naar Akkrum?

De laatste onderzoeken, die ik heb gelezen en gevonden zijn van 2012. Wie weet resultaten van latere onderzoeken naar het effect van soja op de gezondheid? Is er al meer bekend? Als je meer over dit onderwerp weet zou ik het leuk vinden als je een reactie achterlaat of een mail stuurt.
(noot: In het artikel het gevaar van soja worden nog meer nadelige gezondheidseffecten van soja benoemd.}

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *