Koken met Gabie

Snijbiet salade met kruisbessen en zachte geitenkaas

Snijbiet salade met kruisbessen en zachte geitenkaas

in Algemeen, Lunch, Recepten, Soep & Salades 5 juli 2022

Salade van snijbiet met kruisbessen, verse zachte geitenkaas en zwarte bessenjam. De snijbiet en kruisbessen zijn geoogst uit eigen tuin. Op deze salade zit geen dressing, maar een zelfgemaakte zwarte bessenjam.

Rechtstreeks van de boer of zelf kweken

Wil je ook genieten van groenten en fruit uit eigen tuin? Snijbiet kweek je makkelijk zelf in een pot of moestuinbak. Een kruisbessenstruik doet het prima op een plek in de halfschaduw. 

Of kijk eens bij jou in de buurt of je rechtstreeks van de boer kunt inkopen of misschien zit er wel een pluktuin waar je een groenteabonnement kunt afnemen. Het aantal biologische boeren met een eigen verkoopkanaal groeit gestaag in Nederland. 

To start a garden is to believe in tomorrow
Audrey Hepburn

Snijbiet salade met kruisbessen en geitenkaas

Salade met groente en fruit uit eigen tuin en in plaats van een dressing gaat er zwarte bessenjam bovenop.
Bereidingstijd 10 minuten
Gang Lunch, Salade
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 handen vol snijbiet biologsich
  • 1 hand vol kruisbessen biologisch
  • 40 gram zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel zwarte bessenjam zie recept onderaan de pagina
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Was de snijbiet goed en laat hem uitlekken.
  • Was de kruisbessen goed.
  • Halveer de kruisbessen.
  • Doe de snijbiet in een (ondiepe) schaal.
  • Verdeel de kruisbessen over de snijbiet.
  • Verkruimel de geitenkaas en verdeel hem over de salade.
  • Verdeel de pompoenpitten over de salade.
  • Doe de zwarte bessenjam midden op de salade.
  • Breng de salade op smaak met peper en zout.

Verse zachte geitenkaas een gezonde keuze

In veel recepten op deze site is zachte geitenkaas gebruikt. Dat is een bewuste keuze.

Verse zachte geitenkaas bevat:

  • minder verzadigde vetten dan harde kazen
  • minder calorieën 
  • ook goede onverzadigde vetten,
  • verschillende B-vitamines, die belangrijk zijn om onze energie te activeren

Zachte geitenkaas is licht verteerbaar.  De zachte zoete smaak combineert goed met verschillende gerechten van zoet tot hartig. Natuurlijk kun er toch voor kiezen de zachte geitenkaas te vervangen door een andere kaas naar jouw keuze. 

Eten uit eigen tuin

fotografie: Bart McLeod

Recept zwarte bessenjam

 

Zwarte bessenjam met appel. Persoonlijk vind ik de zwarte bes puur te sterk van smaak, maar verwerkt in jam heerlijk. De appel in de jam verzacht de smaak van de zwarte bes. De citroen geeft het een fris zuurtje. Klik hier voor het recept.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept