Pompoen quiche met tijm, kaneel, geitenkaas en een vleugje honing
Met deze pompoenquiche zet je een verwarmende en heerlijke geurende hartige taart op tafel met een vleugje zoet. Geniet van een stukje pompoenquiche met tijm en kaneel. Lees verder voor het recept..
Als ik uit lunchen ga kies ik 9 van de 10 keer iets met zalm of met geitenkaas en honing en liefst ook nog met tijm. Laat dat laatste nou ook een heerlijke combinatie zijn met pompoen en dan ook nog met het warme gevoel van kaneel. Geen wonder dat deze quiche echt lekker is geworden.
Snel en makkelijk maak je hem met kant en klaar bladerdeeg. Wil je een gezondere bodem prober dan eens het kwarkdeeg naar het recept van PuurGezond of het speltdeeg van Laura’s Bakery.
Waarom Ceylon kaneel?
Ceylon-kaneel is licht van kleur en heeft een zachte zoete smaak. Cassia-kaneel is donker van kleur en sterk van smaak. De voorkeur van koks, bakkers en de voedingsindustrie gaat uit naar de cassia-kaneel. De typische sterke smaak van cassia-kaneel komt door de aromastof c(o)umarine. Coumarine zit ook in tonkabonen en bergamot. Daarentegen bevat Ceylon-kaneel weinig tot geen coumarine.
Precies daarom is de Ceylon-kaneel aan populariteit aan het winnen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij hoge inname, coumarine leverschade kan veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom zijn Europese richtlijnen voor het gebruik van coumarine – en daarmee dus voor cassia-kaneel – in levensmiddelen opgesteld.
Lees meer in et door Wijs met Eten geschreven artikel “De ene kaneel is de andere nog niet” op de website van Mergenmetz.
Pompoenquiche met tijm, kaneel, geitenkaas en een vleugje honing
Ingrediënten
- 5 plakken bladerdeeg
- 450 gram pompoenstukjes
- 2 biologische eieren
- 3 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel Ceylon kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel
- ¼ theelepel vers geraspte nootmuskaat
- peper en zout naar smaak
- 6 takjes tijm
- 150 gram zachte geitenkaas
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies
- Beleg de taartvorm met het bakpapier.
- Beleg de taartvorm met het bladerdeeg. Druk zachtjes aan.
- Verdeel de pompoenblokjes over het bladerdeeg.
- Kluts de eieren in een kom. Voeg de crème fraîche, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout toe. Kluts goed door elkaar.
- Giet de vulling over de pompoen in de taartvorm.
- Verdeel de helft van de tijm eroverheen, vervolgens de geitenkaas en dan de rest van de tijm.
- Mix de honing met de olijfolie. Verdeel het honingmengsel over de geitenkaas met tijm.
- Zet de pompoenquiche 30 minuten in de oven op 180 graden.
- De quiche is klaar als het bladerdeeg mooi goudbruin is en de pompoenstukjes gaar.