No bake cheesecake kruisbessen
Heerlijke zomerse cheesecake met kruisbessen, gezoet met home made jam van kruisbessen en een kruisbessen topping.
Het idee voor de kruisbessen cheesecake zit al een paar weken in mijn hoofd. De kruisbessen blijven we maar oogsten in onze tuin en smaken erg goed dit jaar. Cheesecake is mijn lievelingstaart, zowel gebakken als de koude versie. Samen is het een goede combinatie voor een zomerse kruisbessen cheesecake. De taart is heel erg lekker en doet het thuis goed als dessert.
Dit recept kun je natuurlijk ook maken met ander fruit.
Soms is het even anders dan je wilt, maar dat geeft niet
Mijn laatste kruisbessenjam was geen jam door gebrek aan gelei in de voorraad om te binden, maar de kruisbessen moesten voor de vakantie wel snel verwerkt worden. Het werd meer sap met kruisbessen; heerlijk om deze cheesecake mee te maken.
No Bake cheesecake kruisbessen
Ingrediënten
Taartbodem
- 1/2 pak bastognekoeken
- 50 gram roomboter
Cheesecake
- 250 gram mascarpone
- 250 gram Griekse Yoghurt
- 6 eetlepels homemade kruisbessenjam
- 10 kruisbessen gewassen, gehalveerd
- sap van 1 limoen
- 5 gelatine blaadjes
Topping
- 1 handvol kruisbessen gewassen en gehalveerd
- 1 eetlepel vloeibare honing
- 1/2 limoen uitgeperst
- 2 blaadjes gelatine
Instructies
Voorbereiden
- Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water
Taartbodem
- Verkruimel de bastognekoeken in een kom.
- Smelt de roomboter.
- Meng de roomboter met de koelkruimels.
- Doe de kruimels in een taartvorm en druk aan.
- Zet het in de koelkast.
Cheesecake
- Mix de mascarpone met de yoghurt glad en romig.
- Doe de jam en het limoensap in een steelpan en warm op tegen de kook aan.
- Haal de pan van het vuur.
- Los 1 voor 1 de gelatineblaadjes op in de verwarmde jam met limoen.
- Voeg het toe aan het mascarponemengsel en roer goed door.
- Voeg de halve kruisbessen toe en roer er doorheen.
- Haal de bastogne taartbodem uit de koelkast.
- Giet het mascarponemengsel op de bodem.
- Laat de cheesecake 3 uur opstijven in de koelkast.
Topping
- Week de gelatineblaadjes 10 minuten in koud water
- Verwarm de kruisbessen met de honing en het sap van de limoen in een steelpan.
- Zet het vuur uit en los de gelatineblaadjes er in op.
- Giet de gelei over de cheesecake.
- Laat de cheesecake nog 2 uur opstijven in de koelkast.
Serveertips
- Lekker als dessert.
Meer zoet & hartig
Pompoen havermoutkoeken met walnoot
Deze koeken met havermout, pompoen, walnoten en rozijnen zijn om te smullen. Met minder suiker ook g...
Rabarber appel compote met vanille en framboos
Appel Rabarber compote met vanille en framboos is klassiek lekker! De appels geven de compote een ne...
Frittata bietenmuffins met fenegriek
De eiermuffins kennen jullie vast al. Je kunt er eindeloos mee variëren. Deze variant ontstond tijde...
Pompoen quiche met tijm, kaneel, geitenkaas en een vleugje honing
Met deze pompoenquiche zet je een verwarmende en heerlijke geurende hartige taart op tafel met een v...
Zelf scones maken
Op eerste paasdag is onze traditie ontbijten met Engelse scones. Uiteraard met clotted cream en jam,...