Koken met Gabie

Kruisbessen jam met vlierbloesem of framboos

Kruisbessen jam met vlierbloesem of framboos

in Dips & Spreads, Recepten, Zoet & Hartig 6 juli 2022

Vandaag was het tijd om de kruisbessen te oogsten en er jam van te maken. Om de kruisbessen jam net wat meer body te geven is vlierbloesem siroop toegevoegd en later ook een handje frambozen. Ook in deze jam zit wat limoensap. Limoen geeft de jam een fris zuurtje en bevat veel pectine. Pectine heeft een bindende werking. Dat is handig voor de jam.

Deze jam is heerlijk op een broodje, lekker in de yoghurt of te gebruiken in een dressing voor een salade. De variant met alleen vlierbloesem siroop smaakt ook erg lekker bij kaas, bijvoorbeeld bij geitenkaas of oude koeienkaas.

Kruisbessen jam met vlierbloesem of frambozen

Benodigde materialen

  • 3 Schone jampotten voor 350 gram jam

Ingrediënten
  

  • 500 gram gewassen kruisbessen zonder steeltjes
  • 500 gram geleisuiker
  • 1 limoen biologisch
  • 2 eetlepels vlierbloesem siroop
  • 1 hand frambozen optioneel

Instructies
 

  • Doe de gewassen kruisbessen zonder steeltjes in een kookpan.
  • Voeg de geleisuiker toe.
  • Pers de limoen en voeg het sap toe.
  • Voeg twee eetlepels vlierbloesem siroop toe.
  • Voeg eventueel een hand frambozen toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Laat 4 minuten doorkoken.
  • Doe de jam in de schone jampotten.
  • Laat de jam afkoelen.

Meer dips & spreads