Knolselderij linzensoep
Heerlijke stevige rode linzensoep met de aromatische smaak van knolselderij. Lekker met tijm, rozemarijn en het zoete van tomaat. Deze soep is een lekker en goed alternatief voor de traditionele erwtensoep.
Plukrecept Henks pluktuin in Oosterbeek
Wekelijks maak ik een nieuw plukrecept voor de abonnees van Henks pluktuin in Oosterbeek. Elke week een recept van een groente waar volop van geoogst kan worden. Dat is nog eens koken met het seizoen.
Vorige week werd het een pompoenrisotto en deze week de knolselderij rode linzensoep.
In Henks pluktuin staan niet alleen groenten, maar ook bloemen waar je zelf een mooi boeket van kan samenstellen en wist je dat Erik ook Imker is; met een beetje geluk is er honing te koop. Meer informatie vind je op de website Henks pluktuin.
Knolselderij
Knolselderij – Als kale knikker met grillig wortelgestel niet moeder aarde haar mooiste, maar wel barstensvol aroma en smaak.
Zo grof en rond van buiten, zo verfijnd de smaak en veelzijdig de culinaire mogelijkheden, binnen de categorie winterse kost.
Voor gebruik
De smaak van de knol is milder dan van de andere selderijsoorten. Voor gebruik het kronkelige wortelstelsel met eventuele grond wegsnijden en de knolselder wassen. De schil met de dunschiller verwijderen, oneffenheden uitsteken en de knolselder in blokjes snijden. Als je de gesneden knolselder niet direct verwerkt, doe het dan in koud water tegen bruinkleuring.
De oogst
De oogst van knolselderij begint tegenwoordig al in de zomer. De knolselders die vers van het land komen, worden met loof geoogst en geleverd. Knolselderij wordt vanaf november tot in het vroege voorjaar bewaard in de koelcel van de teler en is al die tijd verkrijgbaar. Knolselder leveren we alleen van eigen bodem. Zo blijft het een echte seizoensgroente.
Bron: Hofweb Biologisch, direct van de boer.
Knolselderij rode linzensoep
Ingrediënten
- 1 kleine knolselderij
- 300 gram rode linzen
- 1 tl komijnzaad
- 1 takje rozemarijn gerist
- 2 takjes tijm gerist
- 1 blik tomaten
- 2 uien geschild & gesnipperd
- 1 teen knoflook geperst
- 800 ml groentebouillon
- 1 eetlepel rode balsamico azijn
- olijfolie om in te bakken
- peterselie voor garnering
- peper & zout
Instructies
- Schil en was de knolselderij, snijd het witte vruchtvlees in blokjes.
- Fruit de ui glazig in wat olijfolie. Voeg de kruiden, knoflook en knolselderij toe. Schep door elkaar.
- Voeg na 4 minuten bouillon, tomaten met sap, balsamico en linzen toe.
- Breng aan de kook en laat ca 30 minuten zachtjes koken totdat de linzen en knolselderij gaar zijn.
- Pureer de soep. Is de soep nog te dik, voeg wat bouillon toe. Breng opnieuw aan de kook, roer af en toe door en zet het vuur uit.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Roer er verse peterselie doorheen.
- Lekker met brood met roomboter of kaas.
Tip: Maak linzenkoekjes van overgebleven soep
- Is de soep de volgende dag te dik geworden? Bak er linzenkoekjes van! Meng er havervlokken door tot een wat stevigere massa. Breng op smaak met kruiden. Laat 30 minuten rusten.Vorm er koekjes van en bak in 20 minuten op 180 graden in de oven krokant.