Koken met Gabie

0% vet: Is vet ongezond?

0% vet: Is vet ongezond?

in Blog, Voeding en gezondheid 28 februari 2015

Ben jij bang voor vet in zuivel? Als ik in de supermarkt loop krijg ik het idee dat steeds meer mensen geen zuivel met vet meer durven te eten. Het aantal pakken met 0% vet lijkt te blijven groeien.

Waarom is dat? Waarom zou zuivel zonder vet beter zijn dan zuivel met vet? Steeds meer mensen hebben overgewicht, dat is een probleem. Ik denk niet dat deze mensen overgewicht hebben gekregen van het eten van zuivel. De grootste boosdoeners zijn vaak een te eenzijdig eetpatroon, teveel industriële producten, te weinig groente en fruit en te weinig beweging. En wat dacht je van alle verleidingen, die je moet weerstaan als je aanleg hebt om dik te worden?

Zou het dan helpen om die één à twee keer zuivel per dag te vervangen door zuivel met 0% vet?

Is zuivel zonder vet eigenlijk wel zoveel gezonder? Zijn we nu niet veel te bang geworden voor vet? Vet is nodig in verhouding met je lengte, gewicht, activiteit en leeftijd maar ook in de juiste verhouding van verzadigd en onverzadigd vet. De richtlijn voor het vetpercentage van de totale voeding op een dag is ca 21%. Van deze 21% moet meer dan de helft uit onverzadigde vetzuren bestaan. Dit betekent dat bij 2.500 kcal per dag, aanbevolen voor een man met gemiddelde activiteit, 525 kcal uit vet mogen komen. 1 Gram vet levert 9 kcal, dus de richtlijn voor een man is ca 58 gram vet per dag. Een schaaltje (200 ml) biologische vanille yoghurt bevat 3 gram vet waarvan 2 gram verzadigd vet. Een schaaltje(200 ml) griekse yoghurt bevat 20 gram vet waarvan 14 gram verzadigd.

Waarom 21% vet? Vet vervult belangrijke functies in ons lichaam. Mensen met te weinig vet hebben het bijvoorbeeld heel erg snel koud. Verzadigd vet hebben we nodig om ons te beschermen. Vet beschermd onze organen en ons lichaam tegen invloeden van buiten af. Verzadigd vet bevat ook vitamine A, D en E, welke vitamines we middels vet ook kunnen opslaan.

Het lichaam kan alleen met behulp van onverzadigd vet het verzadigde vet goed verbranden! Het zijn essentiële vetzuren, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze vetzuren zijn nodig voor normale groei, een goed afweersysteem, een gezond zenuwstelsel, het hormoonsysteem en gezond bloed en ze werken cholesterolverlagend.

Vet is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Je moet er alleen niet teveel van eten, niet meer dan je kunt verbranden en in de juiste verhouding met andere voedingsstoffen.

Als je biologische zuivel eet, bevat deze zuivel zowel verzadigd als onverzadigd vet, omdat het dier voldoende beweegt, buiten is en goede voeding krijgt. Zuivel bevat zelden meer dan 10% vet. Dat betekent dat als je voor je ontbijt yoghurt eet met muesli, de verhouding vet ten opzichte van eiwitten en koolhydraten gezond is. Het is helemaal niet nodig en soms zelfs niet goed om voor 0% vet te kiezen als start van de dag en ook niet op andere momenten waarop je doorgaans voor zuivel kiest.

Als je wilt afvallen kun je beter wat vaker ongezonde producten zoals koek, chips en andere zoete of vette snacks of (fris)drank laten staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *