Indiase pompoensoep zonder bouillon met kokosmelk en sinaasappel
Soep zonder bouillon?
De uitdaging van vandaag is zonder bouillon een een krachtige pompoensoep te maken.
Dit moet toch kunnen? En ja het kan echt!
Een verrassend pompoensoep recept van foodandfriends inspireerde mij tot het maken van deze Indiase pompoensoep. Zij combineren sinaasappelsap en pompoen. Dat deze twee ingrediënten goed samen gaan, wist ik al door mijn recept voor de oranje pompoencakes.
In het recept van foodandfriends voegen ze tomaat en groentebouillon toe en in verband met allergieën kan dat voor ons niet . Ik vind alleen sinaasappel, gember en pompoen onvoldoende smaak geven. Daarom probeer ik iets te bedenken om toe te voegen voor een krachtige pompoensoep. Ik denk aan pompoencurry en dan weet ik het…met garam massala, kokosmelk en sinaasappelsap moet er toch iets lekkers uitkomen. Voor meer pit voeg ik nog wat rode peper toe.
Zuid-Aziatisch gerecht
De soep is heerlijk, verrassend anders. Mijn dochter zegt meteen: “Oh dit is Zuid-Aziatisch.” Ze heeft gelijk. De kokosmelk, de rode peper en de garam massala geven een Zuid-Aziatische smaak of eigenlijk nog meer de smaak van de Indiase keuken.
Weer een topper in ons fodmap dieet
Sinds twee weken volgen wij het fodmap dieet. Met nog wat voedsel allergieën erbij is het een hele uitdaging lekker en gezond te koken. Het leuke is dat het naast een enkel mislukt gerecht, hele leuke nieuwe gerechten oplevert zoals deze Indiase pompoensoep zonder bouillon.
Indiase pompoensoep zonder bouillon met kokosmelk en sinaasappel
Ingrediënten
- 1 kleine pompoen groen of oranje
- 1 winterwortel
- 2 sinaasappels
- 1 groene deel van een prei
- halve rode peper
- 1 stukje gemberwortel
- 1 eetlepel garam masala
- 1 pakje kokosmelk
- knoflookolie
- peper en zout
- kokosvlokken, koriander of wat bieslook (optioneel)
Instructies
- Was en schil de wortel en snijdt in stukken
- Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijdt in stukken
- Was het stukje prei en snijdt in stukken
- Verwijder de zaadjes uit de halve rode peper en snijdt fijn
- Schil het stukje gember en snijdt fijn
- Pers de sinaasappels uit
- Verhit een soeppan en voeg de knoflookolie toe
- Voeg de groenten toe en laat even smoren
- Voeg de garam masala toe en schep een paar keer om met de groenten. Laat 1 minuutje bakken.
- Voeg het sinaasappelsap en water toe tot de groente net onder staat
- Laat ca 15-20 minuten koken tot de pompoen en wortel zacht zijn
- Voeg de kokosmelk toe
- Laat de soep nog 2 minuutjes koken
- Blender de soep en breng op smaak met peper en zout
- Is de soep te dik dan kun je naar smaak nog wat water, rijstmelk of kokosmelk toevoegen
- Garneer eventueel met kokosvlokken, koriander of wat bieslook
Geschikt als voorgerecht, lunchgerecht, avondeten of tussendoortje en ook als “to go”. Geniet van deze krachtige pompoensoep zonder bouillon, maar met Indiase kruiden, sinaasappel en kokosmelk… Je kikkert er van op!
Onze pompoen was wel erg groot. Daarom heb ik wat stukjes pompoen apart gekookt om later de pumkin chai latte van te maken.