Indiase berglinzen stoofpot met gele rijst (vegan)
Indiase berglinzen stoofpot is geen origineel gerecht, maar wel erg lekker. De berglinzen zorgen voor een goede bite waardoor je vlees niet mist en dus ook geen vleesvervangers nodig hebt. De stoofpot is vegan, gluten- en sojavrij.
In de maand januari verlangen we allemaal wat meer naar comfy food. Eten waar je mee weg kan kruipen bij de kachel. Heerlijke stoofpotten, soepen en gerechten met verwarmende kruiden, zoals kaneel, kardemom, sinaasappel en gember.
Garam Massala kruidenmix
In India hebben families een lange traditie in het maken van Garam Masala. Het recept wordt vaak van moeder op dochter doorgegeven. Deze veelzijdige, volle melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals kardemom en komijnzaad. Het is geschikt voor het bereiden van Indiase curry’s zoals Tandoori, maar ook heerlijk op vis of gevogelte.bron: Euroma
Ik maak graag gebruik van de kruidenmixen van Jonnie Boer, omdat er alleen maar kruiden in zitten en geen onnodige toevoegingen, ook geen zout.
Wat zijn berglinzen?
Rode linzen kennen we denk ik allemaal, maar wat zijn dan berglinzen?
Berglinzen zijn rode linzen maar dan met het velletje er nog op. Zo iets als volkoren linzen dus. Berglinzen houden een wat stevige bij bite bij het koken. Dat maakt ze ideaal voor vegetarische of veganistische gerechten zoals deze stoofpot. Met berglinzen mis je het vlees niet.
Indiase berglinzen stoofpot met gele rijst
Benodigde materialen
- 1 stoofpan
Ingrediënten
- 2 rode uien, geschild en in stukjes gesneden
- 10 cm prei, gewassen en fijngesneden
- 3 cm geraspte gember
- 2 cm geraspte kurkuma
- 1,5 eetlepel garam masala bijvoorbeeld van Jonnie Boer
- halve rode peper, fijngesneden
- 1 zoete aardappel, geschild en in stukjes gesneden
- 1 winterwortel, geschild en in stukjes gesneden
- 250 gram berglinzen
- 1 blik tomatenblokjes
- 500 ml bouillon
- 50 ml kokos
- 100 gram erwten diepvries
- 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden
- 200 gram rijst
- 5 cm kurkuma, geschild
Instructies
- Fruit de ui met de prei, gember, kurkuma, garam masala en rode peper 5 minuten in wat olijfolie in een stoofpan.
- Strooi er wat zout en peper bij.
- Voeg de zoete aardappel en wortel toe en fruit een paar minuten mee.
- Voeg de bouillon, tomatenblokjes en linzen toe.
- Laat 50-60 minuten zachtjes stoven. Controleer geregeld of er genoeg vocht bij zit en zo niet voeg dan wat water toe.
- Kook de rijst volgens de instructie van de verpakking, maar voeg de verse kurkuma toe voor de smaak en de mooie gele kleur.
- Voeg erwten, kokosmelk en appel toe aan de berglinzen stoofpot en meng erdoorheen.
- Laat nog 10 minuten stoven.
- Breng de stoofpot op smaak met wat peper en zout.
- Serveer de Indiase berglinzen stoofpot met de gele rijst.