Koken met Gabie

Hoe suikervrij is suikervrij?

Hoe suikervrij is suikervrij?

in Blog, Voeding en gezondheid 21 september 2015

Je leest steeds meer over hoe slecht suiker is voor je gezondheid. Suiker is verslavend, dikmakend en ook uit wetenschappelijke onderzoeken komt steeds vaker naar voren dat suiker slecht voor je is.

De voedingsindustrie heeft in de loop der jaren aan steeds meer producten suiker toegevoegd. Waarom? Heel eenvoudig, mensen vinden suiker lekker.

Logisch en gelukkig dat er nu een tegenbeweging op gang is gekomen. Steeds meer recepten verschijnen waarbij staat suikervrij en ook de voedingsindustrie speelt er op in. Gelukkig, maar is dat altijd goed en beter en wat bedoelen we met suikervrij?

Wat wordt bedoeld met suikervrij?

Wat me opvalt is dat in de meeste van deze suikervrije recepten palmsuiker, honing, oersuiker of een andere zoetmiddel wordt gebruikt. Dat is toch ook suiker? Wat dus eigenlijk bedoelt wordt is vrij van geraffineerde suikers (witte suiker).

Waarom bewerkte suiker gebruiken met weinig smaak als er ook onbewerkte suikers bestaan waar nog meer voedingsstoffen inzitten en die ook nog lekkerder en puurder smaken.  

Witte suiker is geraffineerd

Geraffineerde witte suiker wordt gemaakt van suikerbiet. De biet wordt schoongemaakt, fijn gemaakt, gefilterd, gewassen, verhit, gewassen tot er witte suiker overblijft. Deze suiker bevat geen vitamines, vezels en mineralen meer. Dat maakt deze suiker zo slecht voor de gezondheid. Het is 100% glucose en wordt door de hoge glycemische index direct opgenomen in het bloed. Je wordt even blij en energieker en dan komt een dip. Je lichaam wil zich graag weer fijn voelen en geeft aan behoefte te hebben aan zoet ofwel suiker. Daardoor werkt suiker verslavend. Nog vervelender is dat je lichaam vitamines en mineralen uit andere voeding gebruikt om de suiker te verwerken.

De suikers genoemd in de suikervrije recepten zijn meestal natuurlijke suikers. Deze bevatten dus nog wel vitamines, mineralen en zelfs antioxidanten. Sommige hebben ook een lage glycemische index waardoor ze langzamer opgenomen worden in het bloed dan witte suiker. Natuurlijke suikers zijn daardoor ook rijker van smaak. Heb je ze wel eens puur geproefd?

De voor- en nadelen van natuurlijke suiker

Ook van natuurlijke suikers moet je niet teveel eten. Als je deze suikers niet verbrand dan wordt de energie omgezet in vet. Fructose is gezond zoet van fruit. Als je deze met het fruit eet krijg je er niet zo snel teveel van binnen, maar als je het als zoetmiddel, pure fructose gebruikt is het direct veel minder gezond.

Fructose wordt niet snel opgenomen in het bloed en ook niet omgezet in glycogeen als voorraad brandstof, maar gaat voor verwerking direct naar de lever.  Wanneer je fructose puur eet wordt er geen signaal gestuurd naar je hersenen wanneer het genoeg is. Hierdoor is het een gevaarlijke dikmaker en belastend voor de lever. Het is geen probleem als je de fructose binnen krijgt via fruit. De vezels in het fruit zorgen voor het tijdige signaal naar de hersenen en de andere voedingstoffen in het fruit zorgen ook voor een betere verwerking van de fructose. Via fruit krijg je ook niet makkelijk teveel binnen. Probeer maar eens tien sinaasappels te eten. Pas wel op met smoothies, die drinken makkelijk weg.

Geconcentreerde fructose is dus minder gezond dan men vaak denkt. Dit in grote hoeveelheden gebruiken in gebak, maakt gebak nog steeds niet gezond. Vooral genieten van alle verwennerij, maar met mate.

Natuurlijke suikers

Palmsuiker

PalmsuikerPalmsuiker wordt gemaakt van het sap van diverse soorten palmbomen. Palmsuiker is meestal ongeraffineerd en ongefilterd en bevat daardoor vitamines en mineralen. Palmsuiker bestaat voor 50% uit fructose en heeft een lage glycemische index. Vanwege de hoeveelheid fructose raad ik aan het met mate te gebruiken. Palmsuiker is heerlijk kruidig van smaak. Witte suiker kun je één op één vervangen door palmsuiker. De smaak wordt rijker en puurder.

Oersuiker

Oersuiker is gedroogd suikerrietsap. Het is meestal ongeraffineerd en bevat daardoor vitamines en mineralen. De glycemische index is hoog en het beïnvloedt dus snel de bloedsuikerspiegel. Oerzoet heeft een volle karamelsmaak en dat doet soms het gebak heel goed. Je kunt witte suiker één op één vervangen met oersuiker.

Rauwe honing
fir-tree-honey-752145_1280

Rauwe honing is honing, die koudgeslingerd is en niet verhit. Rauwe honing bevat veel vitamines en antioxidanten. Rauwe honing bevat 40% fructose. Gezond, maar met mate is het advies. Honing is heel zoet en je hebt verschillende smaken afhankelijk van welke bloem de bij de nectar heeft gehaald. Tijmhoning smaakt bijvoorbeeld heel anders dan klaverhoning. Om mee te bakken of te koken is de vloeibare accaciahoning meest geschikt. Alleen bij verhitting boven de 60 graden gaan de meeste enzymen en goede voedingsstoffen in honing al verloren en blijft er pure suiker over. In de thee adviseer ik ook de thee eerst iets af te laten koelen voor je de honing toevoegt. Honing maakt je bakproduct wel anders van smaak.

Kokosbloesemsuiker (Gula java)

Kokosbloesemsuiker wordt gemaakt van de bloesem van de kokosboom. Kokosbloesem suiker is ongeraffineerd en ongefilterd en rijk aan vitamines en mineralen. Het bevat ook inuline, een vezel dat goed is voor de maag. Kokosbloesemsuiker bestaat voor 50% uit fructose en heeft een lage glycemische index. Vanwege de hoeveelheid fructose  en daarmee belasting voor de lever, raad ik aan het met mate te gebruiken. Kokosbloesemsuiker is warm en kruidig van smaak. Witte suiker kun je één op één vervangen door kokosbloesemsuiker, maar is wel prijzig.

Stevia

Stevia plantStevia is gemalen steviablad ook wel dropplant genoemd. De smaak is mierzoet en overheerst snel. De glycemische index is nul; het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Als het blad alleen gemalen is, bevat het het groene poeder nog alle vitamines, mineralen en vezels. Op de markt vind je ook industrieel bewerkte stevia. Om een gerecht te zoeten heb je maar heel weinig nodig en het beïnvloed de smaak. Producten in de supermarkt waarbij op het etiket staat: “gezoet met stevia”. zijn zelden alleen met stevia gezoet, maar ook met zoetstoffen of witte suiker. Je kunt een deel van witte suiker vervangen door een klein beetje stevia, maar het beïnvloed de smaak sterk.

Agave siroop

Van de nectar van de agaveplant wordt agavesiroop gemaakt.De agaveplant is een cactusachtige, die in Mexico groeit. Agavesiroop heeft een hoge fructosewaarde (90%), waardoor het belastend is voor de lever. De glycemische index is hierdoor wel laag. Agavesiroop wordt verhit en gefilterd en bevat weinig vitamines en mineralen. Agavesiroop is heel zoet en minder gezond dan je misschien op het eerste gezicht zou denken.

Zoeten met kruiden!
Kracht van kaneel

Wil je echt suikervrij of met minder suiker bakken? Dan kun je ook gebruik maken van kruiden zoals vanille, kaneel en anijs. Deze kruiden zijn zoet van smaak en zitten vol goede voedingstoffen. Ook met rauwe cacao geef je snel meer smaak en voldoening aan je gerechten.

 

Zoeten met fruit !

Zoeten met fruit kan natuurlijk ook. In mijn recept voor de gezonde muffin maak ik gebruik van honing en banaan. Fruit bevat natuurlijk veel fructose, maar als je het in de verhouding gebruikt zoals het in het fruit zit dan is de kans dat het teveel is veel minder groot.

 

Bakken met natuurlijke suikers
Fruit-noten broodjes

Wil je bakken met natuurlijke suikers? Leuke recepten en een goede uitleg over zoet vind je in het boek “goed zoet” van Nanne Hogeland.  Op deze website vind je met natuurlijk zoet een  recept voor muffins , pompoen-wortel cakes, appelcake-taart , chocoladetaart en een leuk recept voor gingerbread men.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *