Koken met Gabie

Groenten smaken zelden bitter, vaak zoet

Groenten smaken zelden bitter, vaak zoet

in Blog, Voeding en gezondheid 10 mei 2019

Heb jij soms ook zo’n trek in zoet?

Heb jij soms het idee dat je teveel behoefte hebt aan zoet. Dat je te vaak trek in zoet hebt, waardoor je meer gaat snoepen dan je zou willen? Regelmatig zeggen mensen in de praktijk tegen mij  “Ik wil van die trek in zoet af”!

Wist je dat trek in zoet heel erg natuurlijk is en helemaal niet zo fout als je misschien denkt. Vanuit de Ayurvedische leer is zoet één van de smaken, die we nodig hebben om in balans te zijn of te komen. De een heeft wat meer nodig dan de ander. De een heeft meer behoefte aan zoet dan de ander. Zoet is aardend. Zoet zet je met beiden benen op de grond; je maakt door zoet makkelijker contact met je lichaam. Zoet is ook troostend en verzacht emotionele, maar ook fysieke pijn. Zoet geeft nieuwe energie en maakt vrolijk.

Natuurlijke zoete smaken doen je goed

Zoet is dus eigenlijk helemaal niet verkeerd. Trek in zoet is geen signaal om in de wind te slaan of je zelfs aan te ergeren. Moet je dan toegeven aan de behoefte om een doos bonbons te eten? Nee, dat is natuurlijk beter van niet. Op zijn tijd genieten van een bonbon, gebak en ander snoepgoed kan helemaal geen kwaad. Waar het mis gaat is dat je gewend bent geraakt aan een teveel aan geraffineerde suikers of misschien zelfs wel verslaafd. Je bent vergeten wat natuurlijke zoete smaken zijn. Witte suiker vervlakt je smaakpapillen.

Natuurlijke zoete smaken doen je goed. Je weet vast dat banaan, aardbeien, rozijnen en ander gedroogd fruit zoet zijn. Wist je dat witte rijst, wortels, pompoen, bataat, rode bieten ook zoet zijn?
Probeer maar eens bewust te proeven. Als je geraffineerde suikers een paar weken laat staan zul je merken dat je zoet nog veel beter proeft. De zoetheid van zelfs groenten, zoals pompoen, wortels, bieten, bataat. Deze groenten zijn dan ook heel geschikt om mee te bakken. Niet voor niks is de wortel en/of pompoentaart zo heerlijk en kun je met bieten chocolademuffins bakken. Rijst is ook zoet vandaar wellicht ook de rijstevlaai.

Kijk eens onder zoet onder recepten op deze site en ontdek welke gebak met groenten zijn gemaakt. Het meest populair zijn de oranje pompoencakes en de fenegriek wortel kokostaart.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *