Koken met Gabie

Gestoofde rode kool met Japanse twist

Gestoofde rode kool met Japanse twist

in Diner, Lunch, Recepten 12 december 2023

Wat een prachtige mega XL rode kool kado. Dat daagt uit tot een nieuw recept waar zelfs de niet rode kool liefhebbers van gaan smullen. Klassiek met appeltjes en rode wijn was niet genoeg, maar in combinatie met sojasaus en de verwarmende kruiden rode peper, steranijs en gember is het spannend en vinden wij het resultaat genieten. Durf jij het aan?

Het recept is een combinatie van een recept voor Aziatische braised red cabbage en het klassieke recept met appeltjes en rode wijn. Even was ik bang dat het teveel smaken zouden worden, te complex, maar het resultaat is heerlijk.

Zelfs als aparte gang met geroosterde appel en gebakken bacon vinden wij het genieten. 

Hachee met zoete aardappelpuree en rode kool

Heerlijk als groenten gerecht bij een  runderstoof, bijvoorbeeld Oma’s hachee, bij Rosbief of vegetarisch bij een wortel-zoete aardappelpuree.

 

 

Rode kool XL

Rode kool is een echte wintergroente. De oogsttijd is van september tot november en de kool is koek bewaard 2 maanden houdbaar.  Rode kool is prachtig van kleur, wordt roder zodra je hem stooft met appel of azijn. De kool heeft een warme koolsmaak, die goed combineert met wat ik noem winterkruiden zoals kruidnagel, anijs, kaneel, gember en zelfs rode peper. De kooktijd van rode kool is afhankelijk van hoe je de kool het liefst eet. Je kan rode kool rauw eten in een salade, met een lekkere bite met een kooktijd tussen de 10-20 minuten of zacht met een kooktijd van 30-40 minuten. 

Voedingswaarde
De oude Romeinen wezen kool een medicinale werking toe. Rode kool bevat relatief veel vitamines B en C. De weerstands verhogende werking komt juist in de winter goed van pas. Het is een bron van mineralen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. 
Het bevat de bioactieve stof sulforafaan dat een antibacteriële werking heeft. Bij rauwe consumptie of maximaal 5 minuten stomen of roerbakken, blijft deze stof het best behouden. Anthocyanen, antioxidanten, zorgen voor de prachtige paarse kleur. (bron: hofweb)

Gestoofde rode kool met Japanse twist

Het recept is een combinatie van een recept voor Aziatische braised red cabbage en het klassieke recept met appeltjes en rode wijn. Even was ik bang dat het teveel smaken zouden worden, te complex, maar het resultaat is heerlijk. Zelfs als aparte gang met geroosterde appel en gebakken bacon is het genieten. 
Heerlijk als groenten gerecht bij een runderstoof of bij Rosbief of vegetarisch bij een wortel-zoete aardappelpuree of met een gebakken ei of zelfs in een pannenkoek.
Gang Bijgerecht, Lunch
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kilo rode kool, zo fijn mogelijk in reepjes gesneden
  • 3 rode uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 2 geschilde appels
  • rode peper, fijngesneden voeg rode peper naar smaak toe.
  • 6 steranijs
  • 200 ml rode wijn passend bij stoofgerechten
  • 2 eetlepels kikkoman sojasaus of 4 eetlepels coconut aminos
  • 40 gram bruine suiker
  • 5 cm gember
  • klontje roomboter
  • peper en zout

Serveren met

  • Sesamzaad
  • Bacon
  • Geroosterde appel

Instructies
 

  • Bak de uiringen in de roomboter tot ze een beetje gekaremliseerd zijn.
  • Voeg rode peper en gember toe en bak even mee.
  • Voeg de rode kool toe en schep de ui met kruiden er goed doorheen. 
  • Voeg de wijn, sojasaus of aminos, suiker en steranijs toe. 
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes sudderen. 
  • Rasp de geschilde appels en voeg toe aan de rode kool. Schep de appelrasp er goed doorheen. 
  • Laat nog 20 minuten zachtjes sudderen. De rode kool heeft nog een lekkere bite. Vind je de kool nog te knapperig laat hem dan wat langer zachtjes sudderen totdat het voor jou zacht genoeg is. 

Serveertips

  • Serveer met geroosterde appelschijven, sesamzaad en gebakken bacon.
  • Heerlijk als groentengerecht bij een Chinese runderstoof of bij Rosbief of vegetarisch bij een wortel-zoete aardappelpuree.

Video

 

Ook lekker en gezond

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept