Engelse Fruitcake
Op zoek naar iets lekkers bij de koffie dat niet te zoet is, lekker en voedzaam bij een brunch of een high tea dan is deze Engelse fruitcake van rozijnen, cranberries en gedroogde abrikozen gezoet met honing en stroop een goede keus.
Engelse cake wordt in een taartvorm gebakken. Met een vulling en een topping maak je er een feestelijke taart van.
Deze fruitcake eet je naar mijn idee het beste zoals die is, stoer, robuust, precies zoet genoeg.
Naar een recept van Clara ten houte de Lange. Het boekje “Engelse thee” van Clara ten houte de Lange gebruik ik alweer ruim 25 jaar en valt bijna uit elkaar. Er staan een paar voor ons favoriete recepten in. Deze fruitcake is er één van, makkelijk te maken en erg lekker.
Na twee weken rust is deze fruitcake nog lekkerder, maar kun je hem zo lang weerstaan?
Engelse Fruitcake
Benodigde materialen
- taartvorm ca 22cm
Ingrediënten
- 200 gram abrikozen
- 300 gram rozijnenmix
- 200 gram gedroogde cranberries
- 150 gram roomboter
- 150 ml volle melk biologisch
- 3 eetlepels vloeibare honing biologisch
- 2 eetlepels schenkstroop
- 2 eieren biologisch
- ½ eetlepel speculaaskruiden
- snuf vers geraspte nootmuskaat
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
Instructies
- Vet de springvorm in of gebruik een siliconen vorm.
- Snijd de abrikozen in stukjes.
- Smelt de boter met de honing en schenkstroop in een ruime pan.
- Voeg het gedroogde fruit toe.
- Breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
- Laat het mengsel wat afkoelen.
- Doe het meel, een snuf zout, wat geraspte nootmuskaat en de speculaaskruiden in een kom. Meng en maak even los met een garde.
- Roer de eieren door het meel.
- Roer daarna het fruitmengsel door het mee.
- Doe het beslag in de ingevette taartvorm.
- Bak de cake 1,5 uur op 150 graden in een voorverwarmde oven. Dek na 1 uur af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt.