Vegetarische kidneybonen chili met koffie
Brrr, wat is het ineens koud. Krijg jij ook weer zin in langzame, warme en pittige gerechten? Deze week een vegetarisch recept voor een kidneybonen-chili gestoofd in chilikruiden en koffie. De smaak is stoer, pittig, warm en verwarmend. De smaak is zo stoer dat je het vlees niet mist. Ga jij het proberen?
In dit recept gebruik ik geen kant en klare chilikruiden, maar verse gember, verse kurkuma, verse rode peper, komijnzaadjes, oregano en natuurlijk geroosterde paprikapoeder en kaneel. Vind je dat lastig, dan kun je ook een chilikruiden mengsel gebruiken. Ik vind zelf de picadillo van Jonnie Boer lekker en deze is puur, zonder onzinnige toevoegingen.
Rode nierbonen ofwel kidneybonen
De kidneyboon of ook wel nierboon is een stevige rode boon. Hij is licht zoet van smaak en heeft een lichte bite. Deze boon past goed in een chili gerecht, maar ook in een salade met bijvoorbeeld tonijn. Goed passende kruiden zijn kaneel, komijnzaad en cayennepeper, knoflook en oregano.
Voedingswaarde
De kidneyboon bevat veel calcium en magnesium en is net als andere bonen vezel- en eiwitrijk, goed voor je bloedsuiker, hart en bloedvaten. De boon zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel.
Gedroogde bonen of uit pot/blik?
Gedroogde bonen klaarmaken vraagt wat voorbereiding; je moet ze 8-12 uur weken en daarna (voor)koken voor je je gerecht ermee kunt maken. Toch is het de moeite waard: de smaak, de geur en de bite zijn veel beter dan van bonen uit blik, zak of pot.
Zout of suiker voeg je zelf naar smaak toe. Gedroogde bonen zijn meestal ook voordeliger in prijs en er is meer keus.
Hoe week je gedroogde bonen?
Het makkelijkst vind ik het om de gedroogde bonen een nacht in ruim water te weken. Zorg dat je twee keer zoveel water gebruikt dan bonen. De bonen zetten flink uit.
Ik spoel ze daarna af en kook ze in vers water. De week- en kooktijd staan meestal op de verpakking en zijn verschillend per soort boon. Voor de kidneyboon is de weektijd 8-12 uur en de kooktijd 1 uur.
Vegetarische kidney bonen chili met koffie
Ingrediënten
- 600 gram rode nierbonen (geweekt en voorgekookt)
- 2 gesnipperde rode uien
- ½ fijngesneden prei
- 1 fijngesneden knoflookteen
- 1 in stukken gesneden rode paprika
- 2 geschilde en in stukjes gesneden zoete aardappels
- 1 blikje mais
- 1 blik biologische tomaten
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 kopje espresso koffie
- peper en zout naar smaak
- olijfolie om in te bakken
Kruiden
- 1 cm geraspte verse kurkuma
- 2 cm geraspte verse gember
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel geroosterde paprikapoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 fijngesneden rode peper
Instructies
- Fruit de ui, knoflook en prei met de kruiden een paar minuten in de olie.
- Voeg de paprika, mais en zoete aardappelstukjes toe en meng er doorheen. Bak de groenten even mee in de kruiden.
- Voeg tomaat uit blik, espresso koffie en balsamico azijn toe. Roer alle ingrediënten door elkaar.
- Voeg nu de kidneybonen toe. Roer alle ingrediënten door elkaar.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Laat de chili 60 minuten zachtjes sudderen. Let op dat er genoeg vocht bij de chili zit, maar ook niet teveel. Bij te weinig vocht, voeg je iets water toe. Is het na 45 minuten nog te nat dan laat je de chili nog een kwartiertje sudderen met de deksel van de pan. Eventueel kun je nog binden met wat maiszetmeel.
- Breng op smaak met peper en zout.
Serveertip
- Serveer met rijst, kokosyoghurt of een guacamole of met een tortilla.