Vegetarische lasagne tomaat mascarpone
Heerlijke vegetarische lasagne met tomatensaus, mascarpone en een iets crunchy wortel voor toch net even een lichte bite.
Lasagne is echt een fantastisch gerecht om te koken voor je gezin of een etentje met vrienden en familie. Je maakt het gerust een dag van te voren, schuift het in de oven als de gasten er zijn, je doet er een salade bij en serveren maar.
Met prei, wortel, knoflook en tomaat uit blik is het ook een prima seizoensgerecht voor de winter; zelfs met de verse tomaat op de topping die uit Spanje komt.
Tros Tomaten uit Spanje
Mijn streven is gezond en duurzaam te eten. De trostomaten komen in de winter uit Spanje. Is dat dan wel duurzaam? Petra Berkhout, landbouweconoom bij Wageningen University & Research zegt het volgende daarover:
Dichtbij produceren is niet altijd duurzamer
Maar is het niet veel duurzamer om je voedsel dichtbij te produceren? “Dat is lang niet altijd het geval”, zegt Karin Pauls, onderzoeker maatschappijwetenschappen bij Wageningen University & Research.
“Een voorbeeld: tomaten kunnen in Marokko of Spanje in de winter, zonder hoge energiekosten om de kassen te verwarmen, worden geteeld. Dat is vaak voordeliger, ondanks het transport naar Nederland. Bij duurzaamheid gaat het over het hele proces, van grond tot mond. Daarom is het verstandig om de productie daar te hebben waar dat het beste kan.”
bron: nu.nl
Lasagne tomaat mascarpone
Ingrediënten
Voor de tomatensaus
- 1 prei, gewassen en dun gesneden
- 1 winterwortel, geschilt en in stukjes gesneden
- 3 blikken tomaat
- 1 knoflookteen
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden gedroogde mix of vers een mix van oregano, tijm en rozemarijn
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 theelepel ceylon kaneel
- 1 koffielepel rietsuiker
- 1 koffielepel balsamico azijn rood
- peper en zout
- olijfolie om in te bakken
Mascarpone mengsel
- 250 gram mascarpone
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel kruidenboter kruiden gedroogde mix of vers een mix van bieslook, peterselie, dille en knoflook
- peper en zout
lasagne
- 1 pak verse lasagnebladen
- 200 gram geraspte jonge kaas
- 1 tomaat
Instructies
Tomatensaus
- Verwarm olijfolie in een pan.
- Voeg de prei en knoflook toe. Bak 2-3 minuten
- Voeg de kruiden, kaneel en paprikapoeder toe en de winterwortel. Bak 3 minuten.
- Voeg de tomaten uit blik toe, de suiker en de balsamico. Voeg versgemalen peper en zout toe naar smaak. Schep goed om.
- Laat de saus 45-60 minuten zachtjes pruttelen.
- Maak eventueel te grote stukken tomaat, wortel fijner of blender de saus heel even met de staafmixer.
Mascarpone mengsel
- Meng de mascarpone, Griekse yoghurt en kruidenboter kruiden tot een glad mengsel.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
Lasagne
- Doe in de ovenschaal een laagje tomatensaus, lasagnebladen, mascarpone mengsel en dan weer tomatensaus, herhaal dit tot de tomatensaus op is.
- Leg plakjes verse tomaat bovenop.
- Bestrooi met versgemalen peper en verse kruiden naar keuze. Denk aan salie, tijm, oregano, basilicum, bieslook… net wat je in huis hebt en lekker vindt.
- Strooi de geraspte kaas eroverheen.
- Zet de lasagne 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden of volg de instructies op de verpakking van de lasagnebladen.