Romige knolselderij soep met tijm en bataat
Je maakt van de knolselderij in een handomdraai een romige soep met (plantaardige) roomboter, tijm en een zoete aardappel. Knolselderijsoep is heerlijk. Deze soep past goed bij het winterseizoen en is low budget!
De zoete aardappel zorgt voor de gelere kleur, bindt de soep en geeft hem een wat mildere zoete smaak. Als je wat extra roomboter gebruikt is room niet meer nodig.
Prima vegetarische maaltijdsoep als lunch of als avondeten met een broodje. Door te kiezen voor plantaardige roomboter maak je de soep vegan.
Knolselderij
Knolselderij – Als kale knikker met grillig wortelgestel niet moeder aarde haar mooiste, maar wel barstensvol aroma en smaak.
Zo grof en rond van buiten, zo verfijnd de smaak en veelzijdig de culinaire mogelijkheden, binnen de categorie winterse kost.
Voor gebruik
De smaak van de knol is milder dan van de andere selderijsoorten. Voor gebruik het kronkelige wortelstelsel met eventuele grond wegsnijden en de knolselder wassen. De schil met de dunschiller verwijderen, oneffenheden uitsteken en de knolselder in blokjes snijden. Als je de gesneden knolselder niet direct verwerkt, doe het dan in koud water tegen bruinkleuring.
De oogst
De oogst van knolselderij begint tegenwoordig al in de zomer. De knolselders die vers van het land komen, worden met loof geoogst en geleverd. Knolselderij wordt vanaf november tot in het vroege voorjaar bewaard in de koelcel van de teler en is al die tijd verkrijgbaar. Knolselder leveren we alleen van eigen bodem. Zo blijft het een echte seizoensgroente.
Bron: Hofweb Biologisch, direct van de boer.
Knolselderijsoep
Ingrediënten
- 1 knolselderij, geschild, gewassen en in stukken gesneden
- 1 zoete aardappel, geschild en in stukken gesneden
- handvol verse tijm
- 1 liter groenten bouillon
- 40 gram (plantaardige) roomboter
- 1 teentje knoflook, geperst
- walnoten voor de garnering
Instructies
- Smoor de knoflook en tijm in de (plantaardige) roomboter. Houd wat tijm achter voor de garnering.
- Voeg de knolselderij en de zoete aardappel toe. Laat 2-3 minuutje mee fruiten.
- Voeg 1 liter bouillon toe.
- Kook de soep tot de knolselderij gaar is.
- Breng de soep op smaak met peper en nootmuskaat.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Garneer met tijm en walnoten.
Ook lekker en gezond
Noedel soep met geroosterde bloemkool, sesam en aminos
Recept voor noedel soep met geroosterde bloemkool, sesam en aminos. Bloemkool met sesam en aminos is...
Griekse salade
Heerlijke Griekse salade voor lunch of lichte maaltijd. Lekker met vers afgebakken broodjes.
Wortel kerriesoep
Donderdag soepdag. Wortels zijn zoet en zacht van smaak en dat maakt deze soep een liefdevolle verwa...
Koolrabi salade met appel en zachte geitenkaas
Koolrabi is lekker fris om rauw op te knabbelen, maar je kan er ook een heerlijke frisse salade van...
Zalmsalade met sinaasappeldressing en feta
Heerlijke zalmsalade met een oosters tintje door de sinaasappeldressing met ras el hanout.