Pompoen risotto met sumac, salie en walnoten
Ongelooflijk lekkere vegetarische risotto met pompoen, walnoten en pecorino, gekruid met sumak, salie en tijm. In dit recept combineer ik de Italiaanse keuken met Syrische kruiden sumak, salie en tijm.
Pompoen uit Henks pluktuin in Oosterbeek
Vorige week vroeg Erik van Henks pluktuin mij om van deze prachtige reuze pompoen een recept te maken. In mijn enthousiasme nam ik een kwart ervan mee en dat was wel 4kg! Ik heb er flink mee gekookt en de volgende recepten ermee gemaakt:
- Pompoen kipcurry met paprika en cherry tomaten. Dit recept maakte ik voor de abonnees van de pluktuin, Het recept vind je op het instagram account @wijsmeteten.
- Gember Pompoencake met koekkruiden Een heerlijke niet zoete cake waardoor het een kruising is tussen brood en cake en een verantwoord tussendoortje.
- Pompoen kerrie soep Een lekkere verwarmende pittige soep, die makkelijk is om te maken.
- Pompoen plaattaart met sumak naar een recept van Pauline’s keuken en dan met walnoten en tijm ipv za’atar.
- Deze pompoen risotto met sumak, salie, tijm en walnoten.
Pompoen risotto met salie, sumak en walnoten
Ongelooflijk lekkere vegetarische risotto met pompoen, walnoten en pecorino, gekruid met sumak, salie en tijm. In dit recept combineer ik de Italiaanse keuken met Syrische kruiden sumak, salie en tijm.
Voorbereidingstijd 45 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 300 gram risotto
- 1 dessertlepel olijfolie
- 500 gram pompoen blokjes
- 1 teen knoflook geschild en geperst
- 1 grote rode ui geschild en gesnipperd
- 4 blaadjes salie gewassen, gesnipperd
- 6 takjes verse tijm gerist
- 1 dessertlepel sumak
- 150 ml witte wijn
- 700 ml bouillon
- 100 gram pecorino geraspt
- 1 handvol walnoten gebroken
- 30 gram roomboter
Instructies
- Meng de pompoen met olijfolie.
- Rooster de pompoen op een bakplaat in 15 minuten op 180 graden beetgaar.
- Verhit de bouillon tot het kookpunt.
- Smelt in een pan met dikke bodem de roomboter en bak hier in ui, knoflook, sumak en de helft van de tijm en salie totdat de ui glazig is.
- Voeg de risotto toe en bak mee tot de rijst glazig is.
- Voeg de wijn toe en roer door totdat de wijn is opgenomen door de risotto rijst.
- Voeg soeplepel voor soeplepel de bouillon toe en laat elke keer opnemen door de rijst.
- Proef of de risotto rijst zacht is met een bite. Zo niet, voeg dan wat extra bouillon toe totdat het goed is.
- Schep de pompoen, 3/4 van de kaas, walnoten, tijm en salie erdoor.
- Warm nog 4-6 minuten mee en laat de kaas smelten.
- Garneer met de rest van de pecorino, walnoten en verse kruiden.
Trefwoord #Risotto, Pompoen, Sumak