Ovenrisotto met stridolo of spinazie, kip en geroosterde tomaten
Risotto is lekker, maar deze risotto uit de oven met kip, geroosterde tomaatjes, verse kruiden en nieuwe oogst stridolo of spinazie is ongelooflijk lekker.
Heerlijk hoe de smaken van bouillon, witte wijn en verse kruiden intrekken in de oven. De geroosterde tomaatjes maken de risotto zoeter en nog meer mediterraans.
Nieuwe oogst dat kan inderdaad de blaassilene zijn, die in Italië stridolo wordt genoemd. Dit is een frisse Italiaanse groente, knapperig als peultjes, die het goed doet in onze tuin. Leuk om te zaaien en te proberen! Maar je kan dit recept ook gewoon met verse spinazie maken, hoe verser, de spinazie hoe beter.
Wat is blaassilene-stridolo-silene vulgaris?
Ik heb de blaassilene ontdekt via de tuinen van MergenMetz uit Doorwerth. Ik had geen idee wat het was en heb het uit nieuwsgierigheid gezaaid. Dat het zo’n heerlijke groente en mooie plant zou worden is ver boven mijn verwachting. Er komen ook nog prachtige bloemetjes aan. Wat mij betreft wordt dit een gewone Hollandse groente.
MergenMetz schrijft het volgende over blaassilene:
Wat we in de Lage Landen als – vrij zeldzame – wilde plant of onkruid ervaren, is elders een gecultiveerde groente.
In april worden de eerste jonge scheuten al geoogst. Tot ze bloemstengels gaan vormen. Zeer jonge kunnen zo in een salade worden gebruikt; dat is overigens niet gangbaar. Niet te veel, want ze bevatten, net als bonen, saponinen. Dus even koken is beter. Bovendien zijn ze rauw niet zo smakelijk; een groensmaak, misschien iets van drop.
Maar verwarmd in risotto, pastagerechten of omeletten zijn ze niet te versmaden. Een heerlijk aromatische geur en smaak komt vrij, die iets van citrus heeft. In veel bronnen spreekt men van de geur en smaak van peultjes.
lees meer op de site van MergenMetz over blaassilene
Ovenrisotto met stridolo of spinazie met kip en geroosterde tomaatjes
Ingrediënten
- 200 gram spinazie of blaassilene gewassen, alleen de blaadjes
- 150 gram risotto rijst
- 1 rode ui geschild en gesneden
- 1 teen knoflook geschild en fijngehakt
- 20 cherry tomaten gewassen en gehalveerd
- 10 kleine zwarte olijven gehalveerd
- 50 gram geraspte kaas
- 10 cl witte wijn
- 500 ml bouillon
- 1 kipfilet in blokjes gesneden
- 4 takjes verse oregano gewassen en gerist
- 4 stengels bieslook gewassen en fijngesneden
- peper en zout
- 1 theelepel paprikapoeder
Instructies
- Verwarmd de oven voor op 180 graden
Kip bakken
- Zorg dat de kip op kamertemperatuur is en dep de kip droog met keukenpapier.
- Verhit de pan op hoog vuur. Voeg olie toe als de pan heet is.
- Doe de kip in de pan en bestrooi met zout en peper.
- Bak de kip rondom lichtbruin.
- Strooi de paprikapoeder over de kip. Roer nog even om.
- Haal de kip uit de pan en zet apart.
Tomaatjes roosteren
- Halveer de tomaatjes en doe ze in een ovenschaal.
- Sprenkel er wat olijfolie overheen.
- Voeg 1/3 van de oregano toe en een klein beetje van de knoflook.
- Voeg de zwarte olijven toe
- Schep de tomaatjes met de kruiden, olijven en olijfolie om en verdeel over de schaal.
- Zet ca 25 minuten in de oven.
Risotto maken
- Doe ui met knoflook in de kip bakpan en voeg als nodig wat olie toe en bak de ui glazig.
- Voeg de oregano en bieslook toe.
- Schep de risotto rijst erdoor heen en roer tot de korrels glazig zijn.
- Doe de risotto in een ovenschaal.
- Giet de bouillon eroverheen en de witte wijn.
- Zet risotto 35 minuten in de oven.
- Kijk af en toe of er nog voldoende vocht bij zit en voeg anders wat water, wijn of bouillon toe.
- Neem de risotto uit de oven en roer de blaassilene, gebakken kip stukjes, de helft van de geroosterde tomaatjes en de geraspte kaas erdoor.
- Zet de risotto nog 2-3 minuten in de oven tot de risotto beetgaar is, de kaas is gesmolten en de blaassilene iets geslonken.
- Haal de risotto uit de oven en leg de rest van de geroosterde cherry tomaatjes erbovenop.