Mosterdsoep van knolselderij met walnoten of spekjes
Bij een goede soep hoort wat mij betreft een goede passende topping. Wat kies jij bij deze mosterdsoep van knolselderij? Walnoten of gebakken spekjes? Oh zongedroogde tomaatjes zijn ook erg lekker!
Even terug zag je het recept voor mosterdsoep van pastinaken, maar eigenlijk vind ik zelf mosterdsoep van knolselderij nog lekkerder, met prei, knoflook, aardappel en Italiaanse kruiden. Je kan hem zo dik of dun maken als jij lekker vindt. Wij kozen voor romig lobbig.
Knolselderij
Knolselderij – Als kale knikker met grillig wortelgestel niet moeder aarde haar mooiste, maar wel barstensvol aroma en smaak.
Zo grof en rond van buiten, zo verfijnd de smaak en veelzijdig de culinaire mogelijkheden, binnen de categorie winterse kost.
Voor gebruik
De smaak van de knol is milder dan van de andere selderijsoorten. Voor gebruik het kronkelige wortelstelsel met eventuele grond wegsnijden en de knolselder wassen. De schil met de dunschiller verwijderen, oneffenheden uitsteken en de knolselder in blokjes snijden. Als je de gesneden knolselder niet direct verwerkt, doe het dan in koud water tegen bruinkleuring.
De oogst
De oogst van knolselderij begint tegenwoordig al in de zomer. De knolselders die vers van het land komen, worden met loof geoogst en geleverd. Knolselderij wordt vanaf november tot in het vroege voorjaar bewaard in de koelcel van de teler en is al die tijd verkrijgbaar. Knolselder leveren we alleen van eigen bodem. Zo blijft het een echte seizoensgroente.
Bron: Hofweb Biologisch, direct van de boer.
Mosterdsoep van knolselderij met walnoten of spekjes
Ingrediënten
- 1 kleine knolselderij
- 10 cm prei
- 1 grote teen knoflook
- 1 grote aardappel
- 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix
- 1,5 volle eetlepel goede mosterd Ik gebruikte cranberry-mosterd van Vlieland
- 1 liter bouillon
- 40 gram roomboter
- gebakken spekjes walnoten of zongedroogde tomaatjes
Instructies
- Schil de knolselderij en was hem goed schoon.
- Snijd het witte vruchtvlees in blokjes.
- Was en snijd de prei fijn.
- Snijd de knoflook fijn.
- Schil, was de aardappel en snijd in blokjes.
- Smoor in olie of boter de prei, knoflook, aardappel en de Italiaanse kruiden.
- ,Voeg de knolselderij toe, schep goed door de boter en kruiden en laat even mee smoren.
- Giet de bouillon erbij.
- Laat de soep ca tien minuten koken totdat de knolselderij zacht is.
- Blender de soep.
- Voeg de mosterd toe en roer goed door.
- Is de soep te dik voeg dan wat melk of extra bouillon toe.
- Garneer de soep met walnoten, gebakken spekjes of stukjes zongedroogde tomaat.