Mexicaans: Chili Con Carne
Wat doe jij met restjes groente? Vandaag heb ik stukje prei, paprika, bataat en een stukje aubergine bij de Chili Con Carne gedaan. De Chili Con Carne gekruid met chilikruiden, kaneel, komijnzaad, knoflook, verse rode peper en gember. Het ruikt heerlijk. Chili Con Carne kun je leuk serveren met een wrap of tortilla. Extra lekker met wat volle yoghurt en sla of een quacamole.
Chili Con Carne met aubergine en zoete bataat
Ingrediënten
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 zoete bataat
- 1 rode puntpaprika
- halve aubergine
- 1 peper
- 1 blik kidney beans
- 1 blik biologische tomaat
- 300 gram biologisch rundergehakt
- 2 theelepels kaneel
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels chilipeper
- 1 eetlepel vers geraspte gember
- peper en zout
- 2 eetlepels kokosolie
Instructies
- Snijd ui en knoflook fijn, de geschilde en gewassen zoete bataat in blokjes. Snijd de aubergine in grove stukken. Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd deze in grove stukken. Spoel de kidneybonen schoon in een vergiet.
- Fruit ui met knoflook in kokosolie in een grote braadpan.
- Voeg de bataat, paprika en de kruiden toe en fruit even mee.
- Doe dan het gehakt in de pan en roer door de groenten en bak even mee.
- Daarna voeg je de tomaten toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Strooi wat zout en peper erdoor.
- Voeg de kidneybonen en stukjes aubergine toe en laat alles ca 40 minuten zachtjes sudderen.
Notities
Tips:
- Voeg de laatste 15 minuten wat stukjes ananas toe. De chili wordt nog sappiger en zoeter van smaak.
- Serveer met een volkoren wrap, crème fraiche of volle romige yoghurt en wat gesneden sla. Ook erg lekker met quacamole of een tomatensalsa.
Groente en fruit te duur? Maak gebruik van seizoensgroente en fruit. Op de groente-fruitkalender van Milieucentraal kun je precies zien welke soorten nu volop geoogst worden en beter zijn voor het milieu.